Οικονομία

Σκρέκας: Δώσαμε πάνω από 1 δισεκατομμύριο για να απορροφηθούν οι αυξήσεις στην ενέργεια

Σκρέκας: Δώσαμε πάνω από 1 δισεκατομμύριο για να απορροφηθούν οι αυξήσεις στην ενέργεια
Σκρέκας: Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια. Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός έχουν δοθεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο για τις αυξήσεις των τιμών ενέργεια.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια. Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός έχουν δοθεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο για τις αυξήσεις των τιμών ενέργεια.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε «Μετά και τις επιδοτήσεις του κράτους, ένα νοικοκυριό για ένα 4μηνιαίο λογαριασμό της ΔΕΗ, έρχεται και πληρώνει περίπου 50 ευρώ παραπάνω σε μια κατανάλωση ενέργειας της τάξης των 300 ευρώ το 4μηνο».

Δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη η Ευρώπη

Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη είπε ότι δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη η Ευρώπη στο ράλι των τιμών ενέργειας και πρέπει να παρέμβει με θέσπιση μέτρων.

Για την στήριξη των επιχειρήσεων εξήγησε ότι πρώτα πρέπει να ληφθεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού, γιατί αλλιώς εξήγησε πως «είναι παράνομες κρατικές ενισχύσεις τις οποίες αν δώσουμε θα πρέπει στη συνέχεια να τις ανακτήσουμε και μάλιστα με τόκο».

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

Ποια τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση

Για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξάνεται η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώνεται από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh. Ως εκ τούτου η επιδότηση ανέρχεται πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα από 39 ευρώ τον μήνα.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα.

Έκπτωση για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWh και τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική Mwh.

Μέτρα για τους αγρότες

Η Κυβέρνηση λαμβάνει ειδική μέριμνα για τη στήριξη των αγροτών, με πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Η επιδότηση θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί. Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή. Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments