Πολιτισμός

Κάτω Ιταλία: Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη αποδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελλήνων στη Μεσόγειο

Κάτω Ιταλία: Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη αποδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελλήνων στη Μεσόγειο
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας ανακάλυψη που φωτίζει τη συμβολή των Ελλήνων στο εμπόριο και στον πολιτισμό της Μεσογείου.

Ναό του 6ου π.Χ. αιώνα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κάτω Ιταλία. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, όπως ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι της ανασκαφής στο αρχαιολογικό πάρκο της περιοχής Πέστουμ- Βέλια, στην Καμπανία. Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Αθηνά, ενώ στο φως ήρθαν επίσης αμφορείς και δύο κράνη, ιδιαίτερης ιστορικής αξίας.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, κατά πάσα πιθανότητα τα κράνη αυτά μεταφέρθηκαν στην Καμπανία από την αρχαία Αλέρια, ελληνική αποικία της Κορσικής. Εκεί ακριβώς όπου το 540 π.Χ. πραγματοποιήθηκε η μεγάλη ναυμαχία που έφερε αντιμέτωπους τους Έλληνες με τους Καρχηδόνες και τους Ετρούσκους. Τα πλοία των Ελλήνων υπερίσχυσαν, αλλά στη συνέχεια, λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί, οι «Έλληνες της Κορσικής» αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη νήσο και να ιδρύσουν την αποικία της Ελέας, στην Κάτω Ιταλία. Τα κράνη, που ήρθαν στο φως με τις ανασκαφές, είναι πιθανότατα ετρουσκικά, ένα πολεμικό λάφυρο που οι Έλληνες προσέφεραν στους θεούς.

Πρόκειται, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, για εξαιρετικής σημασίας ανακάλυψη, η οποία χρήζει σίγουρα περαιτέρω μελέτης και εμβάθυνσης και αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελλήνων στο εμπόριο και στον πολιτισμό της Μεσογείου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments