Διεθνή

Ουκρανική κρίση: Πίεση Μπάιντεν σε Σολτς για σκληρή στάση κατά Πούτιν

Ουκρανική κρίση: Πίεση Μπάιντεν σε Σολτς για σκληρή στάση κατά Πούτιν
Ουκρανική κρίση: Μετά από την συνάντηση τους, Μπάιντεν και Σολτς έστειλαν σαφές μήνυμα στην Ρωσία για το ενδεχόμενο επίθεσης στην Ουκρανία.

Η ουκρανική κρίση έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζει στρατόπεδα μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Την Δευτέρα έγινε η συνάντηση μεταξύ του Σολτς και του Μπάιντεν, οι οποίοι έστειλαν σαφές μήνυμα περί πλήρους συμφωνίας ως προς την στάση απέναντι στην Μόσχα σε περίπτωση που εισβάλλει στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε στο Κρεμλίνο με τον πρόεδρο Πούτιν σε μία προσπάθεια του ισχυρού άντρα της Ευρώπης να προσεγγίσει μία από τις δύο ηγέτιδες δυνάμεις της Ρωσίας.

Σημάδια σύγκλισης Μακρόν – Πούτιν

Στη Μόσχα, ο Μακρόν διαπίστωσε σημάδια σύγκλισης στις συνομιλίες που είχε με τον Πούτιν για το Ουκρανικό αν και όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, οι διαφορές παραμένουν. Σε αντίστοιχο ύφος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, ο οποίος χαρακτήρισε «χρήσιμες και ουσιαστικές» τις συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του και είπε ότι ορισμένες από τις ιδέες που διατύπωσε ο Μακρόν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι κάποιες από τις ιδέες του Μακρόν αναφορικά με την ασφάλεια ήταν ρεαλιστικές και πως οι δυο τους θα συνομιλήσουν ξανά μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στο Κίεβο. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως είπε στον Πούτιν ότι η δημιουργία μίας νέας στρατηγικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να γίνει ακυρώνοντας το δικαίωμα κρατών να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Ορισμένες από τις ιδέες και τις προτάσεις του, οι οποίες πιθανόν να είναι ακόμη πολύ νωρίς να τις συζητήσουμε, νομίζω πως μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος. «Συμφωνήσαμε πως μετά το ταξίδι του στην ουκρανική πρωτεύουσα θα έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία για να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στο ζήτημα», συμπλήρωσε.

Πηγή: AP

Το διαπραγματευτικό χαρτί της Δύσης

Μετά την συνάντηση τους Σολτς και Μπάιντεν έστειλαν μηνύματα στη Μόσχα και συζήτησαν τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Μόσχα. «Είναι σημαντικό όλοι οι σύμμαχοι, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, το ΝΑΤΟ, η διατλαντική συμμαχία, να μιλούν με μία φωνή: αν υπάρξει στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτό θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες, για τις οποίες έχουμε συμφωνήσει. Θα είναι υψηλό το κόστος για τη Ρωσία και πιστεύω ότι το έχουν αντιληφθεί όλοι» τόνισε ο Σολτς.

«Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Γερμανός Καγκελάριος δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους συμμάχους.

«Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχουν μέτρα στα οποία θα έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Όλα τα απαραίτητα βήματα θα γίνουν και θα γίνουν από όλους μας. Είμαστε απολύτως ενωμένοι. Δεν θα κάνουμε διαφορετικές κινήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ρόλος της Τουρκίας

O Δημήτρης Σταθακόπουλος είχε εξηγήσει τον ρόλο της Τουρκίας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας στο pagenews.gr. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει “Η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση “πουλάει” το αφήγημα, ότι θα γίνει ο Δούρειος Ίππος της Δύσης, προς την Ανατολή, τάχα μου και σου λέει δώσε μου, ανοχή, ή κάτι: Όπλα ή οτιδήποτε. Και την ίδια στιγμή στους Ρώσους λέει: “Ρε σεις αφού εγώ μπορώ, γιατί είμαι και στο ΝΑΤΟ, είμαι σύμμαχός τους, να τους παραμυθιάζω. Θα σας κάνω τη δουλειά σας. 

Αλλά πολύ – πολύ πίσω στο μυαλό τους, στοχεύουν και προσπαθούν, να είναι leaders. Οδηγοί του μουσουλμανικού κόσμου. Των χωρών που τελειώνουν σε -σταν. Και το κάνει αυτό ο Ερντογάν, διοργανώνοντας συνεχώς συνέδρια με τους υπουργούς Εξωτερικών, Πολιτισμού και Άμυνας, των χωρών που τελειώνουν σε -σταν. Και είναι τουρκόφωνες. Κάθε μήνα σχεδόν διοργανώνει σε τέτοια συνέδρια. Πουλάει τεχνογνωσία, σε όλους τους -σταν. 

Θα αφήσει ο ισλαμικός κόσμος την Τουρκία να πτωχεύσει; Ποτέ. Θα πτωχεύσει γιατί το θέλει. Για να ξεπλύνει το μαύρο χρήμα που κινείται μέσω των δανείων. Ιδιωτικό ή δημόσιο χρήμα.” Screenshot_10-1200x683

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments