Οικονομία

Κώστας Σκρέκας: Οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων

Κώστας Σκρέκας: Οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων
Κώστας Σκρέκας: O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για την ανακούφιση καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, για τον μήνα Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. Συνολικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έχουν φθάσει τα 2 δισεκατομμύρια. Όπως και τον Ιανουάριο η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια θα αφορά όλες τις παροχές κύριας κατοικίας, όπως αυτές δηλώνονται στο Ε1 (4,2 εκατ. παροχές), ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου.

Κώστας Σκρέκας: Τι θα ισχύει για το Φεβρουάριο

  • Οι πρώτες 150 KWh κατανάλωσης θα επιδοτηθούν με 150 ευρώ/MWh και οι κατανάλωση από 151-300 KWh με 110 ευρώ/MWh. Έτσι, η μέση ενίσχυση για τον Φεβρουάριο, διαμορφώνεται στα 39 ευρώ το μήνα έναντι 42 ευρώ τον Ιανουάριο.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ/ MWh για τις πρώτες 300 KWh από 180 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, ενώ δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη κατηγορία το κριτήριο της πρώτης κατοικίας.
  • Με 170 ευρώ/MWh θα επιδοτηθούν και οι δικαιούχοι του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, ανεξαρτήτου ορίου κατανάλωσης.
  • Για αγροτικά, επαγγελματικά, εμπορικά κ.τλ. τιμολόγια προβλέπεται ότι για όσους έχουν κυμαινόμενα επιτόκια θα λάβουν 150 ευρώ ανά MV. Ισχύει και η αναστολή ΥΚΩ για τις επιχειρήσεις στη μέση τάση.

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Φεβρουάριο ανέρχεται στα 150 εκ. ευρώ.

Κώστας Σκρέκας: Τι ισχύει για το φυσικό αέριο

  • Η κρατική επιδότηση τον Φεβρουάριο θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh  για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης.
  • Αφορά σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.
  • Παράλληλα, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση ύψους 20 ευρώ ανά θερμική MWh, για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της και Θα ζητήσουμε σε συνεργασία μαζί της να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιποι πάροχοι.
  • Συνολικά, το όφελος για τα νοικοκυριά ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh τον Φεβρουάριο.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την Κυβέρνηση και τη ΔΕΠΑ για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου θα ανέλθει σε 47 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο.

Φυσικό Αέριο – Επιδότηση σε ΜΗ Οικιακά (Εμπορικά-Βιομηχανικά) Τιμολόγια

  • Συνεχίζεται η επιδότηση των λογαριασμών Φυσικού Αερίου και τον Φεβρουάριο σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων
  • Η επιδότηση θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης.
  • Το συνολικό ύψος της επιδότησης του φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις από την Κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ αυτόν τον μήνα.

Για τον Φεβρουάριο, λαμβάνουμε μέτρα για τη στήριξη όλων των νοικοκυριών και των επαγγελματιών απέναντι στην πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση που φτάνουν συνολικά τα 350 εκατ. ευρώ και αφορούν και την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments