Nέα της αγοράς

Ευρώπη: Έσπασε κάθε φράγμα το φυσικό αέριο, ξεπέρασε πρόσκαιρα τα 330 ευρώ – Άνοδος έως 79%

Ευρώπη: Έσπασε κάθε φράγμα το φυσικό αέριο, ξεπέρασε πρόσκαιρα τα 330 ευρώ – Άνοδος έως 79%
Ευρώπη: Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, σημειώνει άλμα 24% στα 239 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σε ιστορικό υψηλό κινήθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου νωρίτερα το πρωί στην Ευρώπη, μετά τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ συζητούν έντονα με Ευρωπαίους εταίρους τους την επιβολή ενεργειακού εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, κυρίως στο πετρέλαιο, γεγονός που τροφοδότησε φόβους διεθνώς για την προσφορά στις αγορές εμπορευμάτων.

Οι τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη έφτασαν να ενισχύονται έως και 79%, στα 345 ευρώ, σε ένα ξέφρενο ράλι το οποίο έχει τροφοδοτηθεί από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις τις οποίες έχουν επιβάλει στη Μόσχα οι δυτικές κυβερνήσεις. Ευρώπη

Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, σημειώνει άλμα 24% στα 239 ευρώ η μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο κερδίζει 23%, ενώ νωρίτερα έφτασε να ενισχύεται έως και 74%

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των εισαγωγών της Ευρώπης, δεν εντάσσονται αυτή τη στιγμή σε καθεστώς κυρώσεων, με τις παραδόσεις να παραμένουν προς το παρόν σταθερές από πλευράς του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι ανέφερε, σε σημείωμά της προς τους Αμερικανούς ομοσπονδιακούς βουλευτές την Κυριακή, ότι εξετάζεται ισχυρότατης ισχύος νομοθεσία για απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αποκοπεί η Ρωσία από τη διεθνή οικονομία.

“Δεν έχω λόγια”, σημειώνει ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην Saxo Bank

Οποιαδήποτε αποκοπή της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο θα απαιτούσε “ακραία” μέτρα από πλευράς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του κλάδου της ενέργειας προκειμένου να υπάρχει ομαλή παροχή για καταναλωτές και επιχειρήσεις, ανέφερε ο επικεφαλής της γαλλικής Engie.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments