Οικονομία

Προϋπολογισμός: Στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με αύξηση δαπανών 2 δισ. προχωρά η κυβέρνηση

Προϋπολογισμός: Στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού με αύξηση δαπανών 2 δισ. προχωρά η κυβέρνηση
Προϋπολογισμός: Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα έχει αυξημένες δαπάνες κατά 2 δισεκατομμύρια και θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.

Νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Την είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά». Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα έχει αυξημένες δαπάνες κατά 2 δισεκατομμύρια και θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η πρώτη αναθεώρηση του προϋπολογισμού έρχεται την άλλη εβδομάδα στη Βουλή. Στο ζήτημα είχε αναφερθεί χθες ο πρωθυπουργός και σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι αυτό θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα. Η αναθεώρηση αυτή αναμένεται να προβλέπει επίσης λίγο υψηλότερο πρωτογενές έλλειμμα, όχι όμως κατά 2 δις. ευρώ όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα χθες ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα επεσήμανε ότι «δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την αναπτυξιακή δυναμική και την κοινωνική συνοχή».

Ποιες οι δύο βασικές προκλήσεις για το 2022

Δύο είναι οι βασικές προκλήσεις για φέτος, με βάση τον υπουργό Οικονομικών :

  • Να βρεθούν τα 250 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές και εστίαση έως το τέλος του έτους
  • Η πορεία των εσόδων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης τους επόμενους μήνες, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Αν δεν επαρκούν τότε θα χρειαστεί να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης παραμένουν η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το σύνολο των φορολογουμένων αλλά και η μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών το 2023.

Θα συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ενισχύει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο μέτρο του δυνατού και πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε ασφαλές επίπεδο. Ωστόσο τόνισε πως ήδη τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι πιο υψηλά από το μέσο όρο της ΕΕ. Γι αυτό και δεν μπορεί η άνοδος των δαπανών που τώρα προωθείται να είναι μεγαλύτερη από τα 2 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φανεί άσχημα και στις αγορές.

Εκείνο που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι πώς θα λάβει τα βέλτιστα μέτρα για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων ομάδων. Για τη μείωση ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα που ανάφερε χθες ο Πρωθυπουργός, είπε πως με τον συνδυασμό μέτρων που τώρα εφαρμόζεται θα συνεχίσει η κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα. Η επιβολή του μέτρου εξαρτάται από την πορεία της κρίσης, των εσόδων, τον νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες τον άλλο μήνα αλλά και από το πώς δεν θα χαθεί τυχόν μείωση ΦΠΑ στην εφοδιαστική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments