Κόσμος

Πετρέλαιο: Η πρόταση της Ευρώπης στο Ιράν και τα σενάρια που επικρατούν

Πετρέλαιο: Η πρόταση της Ευρώπης στο Ιράν και τα σενάρια που επικρατούν

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Πετρέλαιο: Για μία ακόμα μέρα υπήρξε πτώση στην τιμή του πετρελαίου στις αγορές διεθνώς, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το πόσο μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα ώρα και στιγμή η αξία του "μαύρου χρυσού"

Για μία ακόμα μέρα υπήρξε πτώση στην τιμή του πετρελαίου στις αγορές διεθνώς, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το πόσο μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα ώρα και στιγμή η αξία του “μαύρου χρυσού”. Τρανό παράδειγμα είναι το brent υποχώρησε κάτω ακόμα και από τα 95 δολάρια, αλλά στη συνέχεια άγγιξε τα 100.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη τιμή είχε να εμφανιστεί πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία  στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ υπάρχει και το γεγονός και της μερικής επαναλειτουργίας του ρωσικού αγωγού Druzhba, ο οποίος τροφοδοτεί τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Η αλήθεια είναι ότι όσο η εικόνα του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει αυτή που είναι σήμερα, υπάρχει ένα γεγονός που μπορεί να μεταβάλλει ριζικά τα δεδομένα. Μαζί, φυσικά, με τις τιμές στις αγορές, προκαλώντας μια σημαντική και απότομη πτώση και φέροντας ανακούφιση σε εκατομμύρια νοικοκυριά.

Το Ιράν και η αντίδραση του ΟΠΕΚ+

Πρόκειται, βεβαίως, για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας ανάμεσα στην «Ομάδα των 5+1» (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, η οποία μοιάζει να βρίσκεται προ των πυλών. Σε αυτή την περίπτωση, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν αποκλείεται να δούμε άμεσα την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι ή και ακόμη χαμηλότερα, καθώς το Ιράν μπορεί να συνεισφέρει σημαντικές ποσότητες αργού και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους.

Εάν αυτό συμβεί, φυσικά, θα πρέπει να αναμένεται η άμεση αντίδραση του σχήματος ΟΠΕΚ+, που έχουν συγκροτήσει τα μέλη του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών με τη Ρωσία (βασική σύμμαχο του Ιράν). Κι αυτό διότι έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι διατεθειμένα να επιτρέψουν την υποχώρησή των τιμών κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, μιας και κάτι τέτοιο θα στερούσε τα ταμεία τους από πολλές δεκάδες δισ. δολάρια.

Η «τελική πρόταση» της ΕΕ

Το σίγουρο είναι ότι η κινητικότητα στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων είναι έντονη. Για του λόγου το αληθές, η ΕΕ παρουσίασε την Δευτέρα την «τελική πρότασή» της προς την Τεχεράνη και τους υπόλοιπους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. «Ό,τι μπορούσε να τεθεί υπό διαπραγμάτευση έχει συζητηθεί και περιλαμβάνεται σε αυτό το τελικό κείμενο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Παρ’ όλα αυτά, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για το αίσιο ή ταχύ τέλος της διαδικασίας. Κι αυτό διότι, όπως πρόσθεσε ο Μπορέλ, «πίσω από κάθε τεχνικό ζήτημα και κάθε παράγραφο κρύβεται μια πολιτική απόφαση, η οποία πρέπει να ληφθεί στις πρωτεύουσες των ενδιαφερόμενων». «Εάν οι απαντήσεις είναι θετικές, τότε η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί», κατέληξε ο ίδιος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments