Διεθνή

La Tribune: Το φάντασμα της ύφεσης υποχωρεί στη Γερμανία

La Tribune: Το φάντασμα της ύφεσης υποχωρεί στη Γερμανία

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Εάν το ποσοστό αυτό φαίνεται χαμηλό, παραμένει υψηλότερο από τις προβλέψεις που ανέμεναν μηδενική ανάπτυξη μετά το +0,8% για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. 

Το γερμανικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, διαλύοντας προς το παρόν το φάσμα της ύφεσης. Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να έχει μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη, καθώς η ενεργειακή κρίση, που συνδυάζει τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και τον κίνδυνο ελλείψεων αυτόν τον χειμώνα, επιβαρύνει την οικονομία της.

Αυτά είναι, σίγουρα, καλά νέα για τη Γερμανία, η οποία έχει δοκιμαστεί σκληρά από την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενώ η χώρα προσπαθεί με κάθε μέσο να εξοικονομήσει φυσικό αέριο για να αποφύγει την εξάντληση τον επόμενο χειμώνα, μπορεί ωστόσο να χαρεί, αυτή την Πέμπτη, να δει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της να προοδεύει κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο.

Εάν το ποσοστό αυτό φαίνεται χαμηλό, παραμένει υψηλότερο από τις προβλέψεις που ανέμεναν μηδενική ανάπτυξη μετά το +0,8% για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Έτσι, το ΑΕΠ της πρώτης οικονομίας της ευρωζώνης  αυξήθηκε κατά 1,7% σε διάστημα ενός έτους και έφτασε στο επίπεδο πριν από την υγειονομική κρίση, όπως ανέφερε την Πέμπτη η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) σε δελτίο τύπου.

Εάν, με αυτά τα αποτελέσματα, η Γερμανία υπογράψει μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο, βλέπει, προς το παρόν, το φάσμα μιας ύφεσης που απειλεί την οικονομία της σε ένα πλαίσιο πληθωρισμού ρεκόρ.

Η τελευταία συνέχισε να υποχωρεί τον Ιούλιο, διαμορφώνοντας το 7,5% τον Ιούλιο, πολύ ελαφρώς χαμηλότερα από το 7,6% που καταγράφηκε τον Ιούνιο. «Η οικονομία οδηγήθηκε κυρίως από τις ιδιωτικές και δημόσιες καταναλωτικές δαπάνες», εξηγεί η Destatis, με τους καταναλωτές να «εκμεταλλεύονται το τέλος των περιορισμών υγείας»,  για να ταξιδέψουν ή να ξοδέψουν περισσότερα «παρά την άνοδο των τιμών».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments