Διεθνή

Σουηδία: Παραιτείται η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον – Στη δεξιά η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Σουηδία: Παραιτείται η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον – Στη δεξιά η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: moderaterna

Οι μετριοπαθείς, οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι κατείχαν προβάδισμα μίας έδρας μετά τις εκλογές της Κυριακής

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον παραδέχθηκε σήμερα (14/9) την ήττα της αριστεράς και τη νίκη του συνασπισμού της δεξιάς και της άκρας δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές, αφού σχεδόν ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων.

Η επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραίτησή της, την οποία θα υποβάλει επισήμως την Πέμπτη.

Η δεξιά αντιπολίτευση της Σουηδίας διατήρησε το οριακό προβάδισμά της έναντι του κυβερνώντος κεντροαριστερού μπλοκ καθώς η καταμέτρηση πλησιάζει στο τέλος μετά τη σκληρή ψηφοφορία της Κυριακής για το κοινοβούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της εκλογικής αρχής.

Οι μετριοπαθείς, οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι κατείχαν προβάδισμα μίας έδρας μετά τις εκλογές της Κυριακής, αλλά τα αποτελέσματα ήταν πολύ κοντά για να ανακοινωθούν πριν από την καταμέτρηση των τελικών ταχυδρομικών και υπερπόντιων ψήφων.

Πρώτο σε ψήφους, έρχεται  το μπλοκ των κομμάτων της Δεξιάς που θα κληθούν τώρα να σχηματίσουν κυβέρνηση με τη συμμετοχή και της – προερχόμενης από την ακροδεξιά – παράταξης των Σουηδών Δημοκρατών του 43χρονου Τζίμι Άκεσον.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία -εν αναμονή των τελικών επίσημων αποτελεσμάτων, τα τέσσερα κόμμα της Δεξιάς: οι Μετριοπαθείς, οι Σουηδοί Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι εκτιμάται πως θα συγκεντρώσουν 176 έδρες στο κοινοβούλιο των 349 εδρών έναντι 173 εδρών της κεντροαριστεράς.

Όσο για την πρώτη δύναμη στις τάξεις της σουηδικής Δεξιάς, αυτή όπως φαίνεται θα είναι οι Σουηδοί Δημοκράτες που συγκεντρώνουν ποσοστό γύρω στο 20,6% αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Μετριοπαθείς του Ουλφ Κρίστερσον με 19,1%.

Μια κυβέρνηση για όλη τη Σουηδία και όλους τους πολίτες δήλωσε ότι θα σχηματίσει ο Ουλφ Κρίστερσον, ηγέτης του Μετριοπαθούς Κόμματος και ο υποψήφιος της δεξιάς για την πρωθυπουργία.

«Θα αρχίσω τώρα το έργο του σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης που να μπορεί να φέρει σε πέρας τα πράγματα, μιας κυβέρνησης για όλη τη Σουηδία και όλους τους πολίτες», δήλωσε ο Κρίστερσον στους δημοσιογράφους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments