Διεθνή

DW: Ένταση στο Αιγαίο για Τουρκία – Ελλάδα – ΗΠΑ

DW: Ένταση στο Αιγαίο για Τουρκία – Ελλάδα – ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: twitter

Ο Δρ. Δημήτριος Τριανταφύλλου εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που τίθεται υπό αμφισβήτηση η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελλάδας

Ο Δρ. Δημήτριος Τριανταφύλλου, μιλώντας στην Deutsche Welle, αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίου. Υποστηρίζει ότι εμπλέκονται, εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδει στις εκλογές που πλησιάζουν στην Τουρκία. Επίσης, μιλά και για την προσεχή αναμέτρηση στην Ελλάδα, καθώς και για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και την Ελλάδα.

Ο Δρ. Δημήτριος Τριανταφύλλου εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης και είπε: «Είναι η πρώτη φορά που τίθεται υπό αμφισβήτηση η εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ελλάδας. Ο Πρόεδρος Ερντογάν το έχει εκφράσει τουλάχιστον τέσσερις φορές, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «κατέλαβε» τα νησιά στις δηλώσεις του τις τελευταίες εβδομάδες, είπε, «Έχουμε μόνο μία πρόταση για την Ελλάδα. Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. Η κατάληψη των νησιών δεν μας δεσμεύει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε και στη δήλωση Ερντογάν, η οποία χαρακτηρίστηκε «ανοιχτή απειλή» στην Ελλάδα. Η ΕΕ κάλεσε την Άγκυρα να τερματίσει την «εχθρική» ρητορική και να «σεβαστεί την κυριαρχία και το έδαφος των κρατών μελών της ΕΕ».

Ο Τριανταφύλλου επεσήμανε ότι ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έκανε παρόμοιες δηλώσεις στον Ερντογάν το Σαββατοκύριακο.

Εκλογές στην Τουρκία το 2023

Υπενθυμίζοντας ότι οι εκλογές του 2023 θα διεξαχθούν και στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Έλληνας ειδικός επεσήμανε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα είναι εύκολο για τον Ερντογάν να κερδίσει τις εκλογές και συνέχισε ως εξής:

«Η Τουρκία κέρδισε την ανεξαρτησία της με την ήττα της Ελλάδας. Αυτό είναι σημαντικό για τη σύγχρονη Τουρκία, μπορεί να θέλει να χρησιμοποιήσει μια τόσο σκληρή ρητορική όταν πρόκειται για εκλογές. Όπως έκανε ο Ερντογάν, “Ω Έλληνα, κοίτα την ιστορία, γύρνα πίσω στην ιστορία , αν προχωρήσετε πολύ πιο μακριά, είναι εύκολο να απειλήσετε ότι αυτό θα είναι ένα βαρύ τίμημα, και μπορεί να το εκμεταλλεύονται για να πουλήσουν αυτή την αντίληψη στο εγχώριο κοινό, είτε για να πουν ότι αυτές οι εκλογές θα είναι ένας νέος αγώνας για ανεξαρτησία».

Εκλογές πλησιάζουν στην Ελλάδα

Το γεγονός ότι θα διεξαχθούν εκλογές στην Ελλάδα του χρόνου θεωρείται από ορισμένους ειδικούς στην Τουρκία ως παράγοντας που ενδέχεται να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στο Αιγαίο τις επόμενες ημέρες. Υποστηρίζεται ότι η κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο είναι ευεργετική και για τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επιδίδεται σε «προβοκάτσιες» κατά της Τουρκίας για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του.

Ο Δημήτριος Τριανταφύλλου, από την άλλη, σκέφτεται διαφορετικά. Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προηγείται ήδη στις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα, ο Τριανταφύλλου είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο Έλληνας ηγέτης χρειάζεται τέτοιες κινήσεις.

Ο Ερντογάν στέλνει μήνυμα στις ΗΠΑ;

«Η Άγκυρα στέλνει επίσης ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτή την κλιμάκωση της έντασης. Ο αντιαμερικανικός λόγος εφιστά την προσοχή στις δηλώσεις Ερντογάν», είπε ο Τριανταφύλλου, προσθέτοντας ότι η φιλοξενία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και η στρατιωτική υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην Αθήνα έκανε την Άγκυρα μεγάλη υπόθεση. Τόνισε ότι τον ενόχλησε σοβαρά.

Μήνυμα από τις ΗΠΑ προς την Άγκυρα

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ, τις οποίες στόχευσε με έμμεσα αλλά σκληρά λόγια ο Ερντογάν, έκαναν δήλωση ότι «δεν είναι η ώρα» για την τελευταία ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, όταν ρωτήθηκε για αυτό το θέμα στην καθημερινή του ενημέρωση Τύπου, είπε ότι «συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να επιλύσουν τις διαφωνίες τους διπλωματικά».

«Είμαστε της άποψης ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που αποτελεί συλλογική απειλή για όλους μας, και αυτή η συλλογική απειλή είναι η Ρωσία», είπε ο Πράις, τονίζοντας την ανάγκη να δείξουμε αλληλεγγύη με τον ουκρανικό λαό σε μια στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε. Ουκρανία «Δεν είναι ώρα για δηλώσεις και ενέργειες που θα κλιμακώσουν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments