Οικονομία

Πληθωρισμός Ελλάδα 2022: Στο 12,1% τον Σεπτέμβριο – Σε διπλό ποσοστό στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός Ελλάδα 2022: Στο 12,1% τον Σεπτέμβριο – Σε διπλό ποσοστό στην Ευρωζώνη

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ Pixabay

Σε διψήφια επίπεδα παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

Σε διψήφια επίπεδα παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές στις χώρες της Ευρωζώνης εκτοξεύθηκαν σε διψήφια νούμερα. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο εναρμονισμένος ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 12,1% έναντι 11,2% τον Αύγουστο. Σε μηνιαίο επίπεδο, παράλληλα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3%. Τα εν λόγω στοιχεία, επί της ουσίας, συνιστούν προαναγγελία των ανακοινώσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία είχε προσδιορίσει την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στο 11,4% για τον Αύγουστο. Ας σημειωθεί ότι ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat είναι χαμηλότερος από τον ΔΤΚ, λόγω διαφοροποιήσεων στη μέθοδο της μέτρησης.

Όσον αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης, η ανακοίνωση της Eurostat έδειξε εκτίναξη του ετήσιου πληθωρισμού στο 10% έναντι 9,1% τον Αύγουστο -μια επίδοση η οποία αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές διευρύνθηκαν κατά 1,2%.

Ο ενεργειακός τομέας “καύσιμο” του πληθωρισμού

Ο ενεργειακό τομέας, για ακόμη έναν μήνα, αποτέλεσε το βασικό «καύσιμο» του πληθωριστικού φαινομένου, καθώς οι ετήσιες τιμές του κλάδου διευρύνθηκαν κατά 40,8% τον Σεπτέμβριο έναντι 38,6 τον Αύγουστο (+3% η μηνιαία μεταβολή). Ωστόσο, κύμα ανατιμήσεων παρατηρήθηκε και σε άλλους κλάδους, με αποτέλεσμα ο λεγόμενος σκληρός ετήσιος δείκτης (εξαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα-αλκοόλ-καπνός) να καθορίζεται στο 4,8% από 4,3% τον Αύγουστο (+1% η μηνιαία μεταβολή).

Όλα τα παραπάνω δυστυχώς, εντείνουν την ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με κορυφαίους αναλυτές να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του ΑΕΠ ακόμη κι από το δ’ τρίμηνο του 2022. Το πρακτορείο Bloomberg, για παράδειγμα, περιμένει ύφεση 0,9% τον φετινό χειμώνα, με τη ζημιά να είναι ακόμη εντονότερη στη Γερμανία, η οποία έχει μεγάλη έκθεση στο ρωσικό αέριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments