Διεθνή

Ουκρανία: Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για “άμεσο κίνδυνο” στρατιωτικής σύγκρουσης

Ουκρανία: Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ για “άμεσο κίνδυνο” στρατιωτικής σύγκρουσης

Πηγή Φωτογραφίας: Wall Street Journal

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε ότι αποτελεί «άμεση απειλή» για τη Μόσχα, περιγράφοντας τις ΗΠΑ ως «συμμετέχουσες στη σύγκρουση»

Η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία «αυξάνει τον κίνδυνο μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης» μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, προειδοποίησε η Μόσχα.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Ανατόλι Αντόνοφ, δήλωσε ότι αποτελεί «άμεση απειλή» για τη Μόσχα, περιγράφοντας τις ΗΠΑ ως «συμμετέχουσες στη σύγκρουση».

Ο προηγμένος αμερικανικός οπλισμός έχει πιστωθεί ότι βοήθησε την Ουκρανία να αναπτύξει δυναμική κατά των ρωσικών δυνάμεων κατοχής.

Τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στα βορειοανατολικά και νότια της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες.

Το πιο πρόσφατο υλικό των ΗΠΑ περιλαμβάνει άλλα τέσσερα από τα συστήματα πολλαπλών πυραύλων Himars υψηλής ακρίβειας.

Συνολικά, η Ουάσιγκτον έχει δεσμεύσει σχεδόν 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σε δήλωση του ο Αντόνοφ προειδοποίησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ “να συνεχίσουν να προμηθεύουν με βαρέα όπλα το καθεστώς του Κιέβου διασφαλίζει μόνο το καθεστώς της Ουάσιγκτον ως συμμετέχουσας στη σύγκρουση”.

Είπε ότι αυτό θα οδηγήσει σε “παρατεταμένη αιματοχυσία και νέα θύματα”.

«Καλούμε την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στις πιο σοβαρές συνέπειες», είπε ο Ρώσος πρέσβης.

Αφού υπέστη μια σειρά από μεγάλες ήττες στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει δεσμευτεί να αμυνθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα – χωρίς να αποκλείει τη χρήση των πυρηνικών της όπλων.

Η Μόσχα προωθεί επίσης τις προσπάθειες προσάρτησης τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας: του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στα ανατολικά και της Χερσώνας και της Ζαπορίζια στα νότια.

Ωστόσο, η Ρωσία δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις περιοχές και τα ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποιούν ραγδαίες προόδους στην περιοχή Χερσώνα τις τελευταίες ημέρες.

Η προειδοποίηση του κ. Αντόνοφ έρχεται λίγο αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις συζήτησαν περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την υποτιθέμενη προσάρτηση ουκρανικού εδάφους από τη Ρωσία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεσμεύτηκε να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία καθώς αμύνεται από τη ρωσική επιθετικότητα για όσο χρόνο χρειαστεί».

Η δήλωση ανέφερε ότι το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας περιελάμβανε “Himars, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά και τεθωρακισμένα οχήματα”.

Τα αμερικανικής κατασκευής HIMARS – Σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας – έχουν χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσουν ρωσικούς στόχους όπως θέσεις διοίκησης και αποθήκες πυρομαχικών.

Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη στόχευση γεφυρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσεγγίζουν τη Ρωσοκρατούμενη Χερσώνα , την οποία η Ουκρανία προσπαθεί να ανακτήσει.

πηγή:bbc

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments