Διεθνή

Μικρή ενεργειακή ανάσα για την Ευρώπη

Μικρή ενεργειακή ανάσα για την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: nea.org/energyintel

Η Ευρώπη των 27 χωρών μελών ανασαίνει σήμερα με κάποια ανακούφιση

Η Ευρώπη των 27 χωρών μελών ανασαίνει σήμερα με κάποια ανακούφιση, αφού η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

Το ολλανδικό Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων TTF (=Title Transfer Facility), που αποτελεί το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, κόστιζε 137,2 ευρώ ανά μεγαβατώρα και έπεσε στα 131,1 ευρώ.

Το ολλανδικό Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων TTF, έφτασε λοιπόν τα 131,1 ευρώ, που συνιστά και το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο. Ωστόσο, παραμένει διπλάσιο σε σχέση με την αρχή του έτους. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει έναν τρόπο να αναθεωρήσει το TTF και, έτσι, να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά από την κερδοσκοπία και τις ανησυχίες των επενδυτών που διογκώνουν με τεχνητές μεθοδεύσεις τις τιμές.

Αν αυτά είναι καλά νέα για τους 27 των οποίων τα νοικοκυριά έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αυτή η ηρεμία δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα των τιμών: Αν και αυτή της μεγαβατώρας έχει λιώσει από τότε κορυφώνεται σχεδόν στα 350 ευρώ τον Αύγουστο, παραμένει διπλάσιο σε σχέση με την αρχή του έτους.

Εδώ και αρκετούς μήνες, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται έναν μηχανισμό για τον περιορισμό της αύξησης των δασμών.

Η Επιτροπή καλείται, επίσης, να παρουσιάσει αύριο νέες προτάσεις με ιδιαίτερα τη φιλοδοξία αναθεώρησης του δείκτη TTF.

Με βάση την προσέγγιση των Βρυξελλών, η άνοδος του τροφοδοτήθηκε από την τάση κερδοσκοπία και τις ανησυχίες των επενδυτών, που οδήγησαν σε μια τεχνητή διόγκωση των τιμών.

Κατά προέκταση, η Επιτροπή επιθυμεί να δημιουργήσει εντός έξι μηνών έναν εναλλακτικό δείκτη, ο οποίος θα είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικός της πραγματικότητας των προμηθειών και ο οποίος θα αποδειχθεί αποτελεσματικός για την επόμενη περίοδο πλήρωσης αποθεματικών. Έως τότε, οι Βρυξέλλες συνιστούν έναν μάλλον προσωρινό μηχανισμό για τη διόρθωση των τιμών.

Δυναμικό ανώτατο όριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο «δυναμικού ανώτατου ορίου» αυτή την εβδομάδα για να περιορίσει τις ημερήσιες διακυμάνσεις στις τιμές του δείκτη TTF, σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχετικό προσχέδιο πρότασης.

Αυτό το νέο σχέδιο στοχεύει να μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις και την κερδοσκοπία της αγοράς μετά τις διακοπές παροχής φυσικού αερίου, που προκλήθηκαν από τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος, κατά τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται ακόμη για μια προσπάθεια να βρεθεί ένας κοινός μηχανισμός για την αποφυγή μεγάλων ανισοτήτων στην προσφορά, ένα θέμα που διαιρεί τα κράτη μέλη εδώ και εβδομάδες.

Πυρετός διαβουλεύσεων

Και είναι αλήθεια ότι μπορούμε να διακρίνουμε δύο μπλοκ, το ένα μειοψηφικό, στο οποίο πρωτοστατεί η Γερμανία, και ένα πλειοψηφικό, στο οποίο συμμετέχει ενεργά η χώρα μας.

Έτσι, από τη μία πλευρά, ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, παραμένουν αντίθετες στην ιδέα του καθορισμού των τιμών, διότι εκτιμούν ότι αυτό το πλαφόν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις φυσικού αερίου και να εμποδίσει την ανάπτυξη της οικονομίας της Ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία υποστηρίζουν έναν «διάδρομο τιμών» που θα ίσχυε για τις συναλλαγές χονδρικής, ιδέα που συνεπάγεται ένα εύρος τιμών, το μέσο ποσό του οποίου θα ήταν χαμηλότερο από την τιμή της αγοράς.

Τα κοινοτικά όργανα ασκούν πιέσεις στη Γερμανία να τροποποιήσει τη στάση της και να συμπεριφερθεί πιο συλλογικά, πιο κοινοτικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments