Διεθνή

DW: Τα δικαστήρια επηρεάζουν τις εκλογές στην Τουρκία

DW: Τα δικαστήρια επηρεάζουν τις εκλογές στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, με 13% στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, είναι ένας φορέας των ιδεών του σύγχρονου σοσιαλφιλελευθερισμού, της προστασίας των εθνικών μειονοτήτων και του αντιεθνικισμού

Η δικαστική εξουσία και οι αποφάσεις της είναι εκείνες που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία. Οι υποθέσεις του Εκρέμ Ιμάμογου και του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) θα επηρεάσουν άμεσα το πολιτικό γίγνεσθαι. Το δημοσίευμα της τουρκικής έκδοσης της Deutsche Welle υπογράφεται από τον ανταποκριτή Alican Uludac, ο οποίος επισημαίνει πως το 2023 θα είναι η χρονιά των εκλογών στην Τουρκία. Τα βλέμματα είναι, ωστόσο, στραμμένα στις δικαστικές αίθουσες πριν από την κάλπη.

Η περίπτωση της αναστολής λειτουργίας του HDP

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, με 13% στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, είναι ένας φορέας των ιδεών του σύγχρονου σοσιαλφιλελευθερισμού, της προστασίας των εθνικών μειονοτήτων και του αντιεθνικισμού. Η Γενική Εισαγγελία του Ανωτάτου Εφετείου ετοίμασε κατηγορητήριο κατά του HDP τον Ιούνιο του 2021, απαιτώντας το κλείσιμό του. Στο κατηγορητήριο των 843 σελίδων ζητήθηκε να κλείσει οριστικά το κόμμα και να στερηθεί πλήρως την ενίσχυση του δημοσίου. Η υπόθεση έχει συζητηθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο για τον φάκελο μέχρι στιγμής. Ωστόσο, ένα κρίσιμο αίτημα θα συζητηθεί την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου, με αντικείμενο την άμεση δέσμευση των λογαριασμών. Η κατηγορία είναι ότι το HDP διατηρεί στενούς δεσμούς με το PKK.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Εάν η απόφαση για το κλείσιμο του κόμματος εκδοθεί τη στιγμή που θα καθοριστούν τα κόμματα που θα εισέλθουν στις εκλογές και θα οριστικοποιηθούν οι λίστες υποψηφίων βουλευτών, το HDP θα τεθεί εκτός εκλογικής διαδικασίας. Στην περίπτωση αυτή, το HDP αναμένεται να στηρίξει ένα κόμμα από τις συμμαχικές του συνιστώσες.

Η υπόθεση του Εκρέμ Ιμάμογλου

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης έχει καταδικαστεί σε δύο χρόνια και επτά μήνες φυλάκισης. Ωστόσο, για να εφαρμοστεί η καταδικαστική απόφαση, πρέπει να περάσει από τα στάδια της έφεσης και του Αρείου Πάγου.  Υπό κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η φάση προσφυγής του φακέλου. Ωστόσο, εάν η διαδικασία διεξαχθεί γρήγορα, πριν από τις εκλογές, εάν επικυρωθεί η ποινή, ο Ε. Ιμάμογλου θα αποκλειστεί από την πολιτική.  Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορέσει να είναι υποψήφιος πρόεδρος και παράλληλα, θα κλείσει ο δρόμος για την υποψηφιότητα και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2024.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments