Διεθνή

Σουηδία: Δύσκολο να λάβει το τουρκικό «ναι» για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν τις εκλογές

Σουηδία: Δύσκολο να λάβει το τουρκικό «ναι» για ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν τις εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay/Αρχείου

«Μπορούμε να ξεχάσουμε την τουρκική έγκριση πριν τις εκλογές», επισήμανε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

«Μπορούμε να ξεχάσουμε την τουρκική έγκριση πριν τις εκλογές», επισήμανε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Μεταξύ των σχεδόν αδύνατων απαιτήσεων της Τουρκίας  και των διαδηλώσεων κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η κυβέρνηση της Σουηδίας βρίσκεται σε αδιέξοδο στις προσπάθειές της να λάβει το πράσινο φως από την Άγκυρα, προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η προοπτική να υπάρξει κάποια εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση πριν τις τουρκικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Μαΐου, μοιάζει πολύ μικρή. «Χωρίς αμφιβολία, μπορούμε τώρα να ξεχάσουμε την τουρκική έγκριση πριν τις εκλογές», επισήμανε ο Πολ Λεβίν διευθυντής του Ινστιτούτου Τουρκικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Το Κοράνι καίγεται και καίει τις σχέσεις Τουρκίας – Σουηδίας

Στα ύψη ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Σουηδία μετά το σημερινό «κάψιμο» του Κορανίου μπροστά στην πρεσβεία της Άγκυρας στην Στοκχόλμη. Η τουρκική πλευρά τροφοδότησε την ένταση γύρω από ένα θέμα, στο οποίο η σουηδική κυβερνητική πλειοψηφία δεν είχε πολλά περιθώρια επιλογών.

Το απόγευμα, ο επικεφαλής της εθνικιστικής οργάνωσης Hard Line, Ράσμους Παλουντάν, έκανε πράξη την απειλή του, βάζοντας φωτιά στο Κοράνι, στην περιοχή κοντά στην πρεσβεία της Τουρκίας.

Αμέσως μόλις έλαβε γνώση του συμβάντος, η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών. Στην παρέμβασή του, το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για προσχηματική ελευθερία της έκφρασης από την σουηδική πλευρά: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη βδελυρή επίθεση στο ιερό μας βιβλίο. Ήταν εντελώς απαράδεκτο να επιτραπεί αυτή η αντι – ισλαμική πράξη, που βάζει στο στόχαστρο τους μουσουλμάνους και προσβάλλει τις ιερές μας αξίες, υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης».

Η τουρκική κυβέρνηση δεν φαίνεται να στάθμισε σωστά το γεγονός ότι ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος συνηθίζει να καίει το Κοράνι μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας. Από το 2017, οργανώνει μια προκλητική δράση καύσης του Κορανίου, ειδικά σε περιοχές όπου διαμένουν μουσουλμάνοι μετανάστες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments