Διεθνή

Γιατί οι Ουκρανοί θέλουν να βαπτίσουν τη Ρωσία Μόσχα;

Γιατί οι Ουκρανοί θέλουν να βαπτίσουν τη Ρωσία Μόσχα;

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Pavel Golovkin

Οι Ουκρανοί σκέπτονται σοβαρά να ξαναβαπτίσουν τη Ρωσία και να την ονομάσουν «Μόσχα».

Οι Ουκρανοί σκέπτονται σοβαρά να ξαναβαπτίσουν τη Ρωσία και να την ονομάσουν «Μόσχα». Το θέμα αναδεικνύει το Politico μέσα από παραθέσεις μερίδας Ουκρανών και ελάχιστα Ρώσων, οι οποίοι δικαιολογημένα αντιτίθενται. Δεν είναι όλοι οι Ουκρανοί από το Κίεβο, δεν είναι όλοι οι Έλληνες από την Αθήνα.

Οι Ουκρανοί θα ήθελαν λοιπόν να μετονομάσουν τη Ρωσία και ο πρόεδρος Ζελένσκι ενδιαφέρεται για την ιδέα αυτή.

Μια αναφορά καλεί την ουκρανική κυβέρνηση να αλλάξει επίσημα το όνομα της Ρωσίας σε «Muscovy» (=Μόσχα), έναν όρο που ξεκίνησε τον 13ο αιώνα και αναφερόταν σε μεγάλες εκτάσεις της σύγχρονης βορειοδυτικής Η κίνηση είναι μέρος μιας ουκρανικής ώθησης για να μειώσει αυτό που οι Ρώσοι ισχυρίζονται ως ιστορική καταγωγή τους. Ρωσίας.

Η πρόσφατη διαμάχη έχει τις ρίζες της σε μια ιστορική διαμάχη σχετικά με το εάν η Ρωσία ή η Ουκρανία μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι ο νόμιμος διάδοχος της Ρωσίας του Κιέβου – του πρώτου κράτους των Ανατολικών Σλάβων, που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό.

Ο Ζελένσκι απάντησε στην αναφορά λέγοντας ότι το θέμα χρειάζεται προσεκτική ιστορική και πολιτισμική εξέταση σε σχέση με πιθανές διεθνείς νομικές συνέπειες — αλλά δεν το απέκλεισε.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, έκανα έκκληση στον πρωθυπουργό της Ουκρανίας με ένα αίτημα για ολοκληρωμένη επεξεργασία του, ιδίως με τη συμμετοχή των επιστημονικών ιδρυμάτων, και ενημερώνοντας εμένα και τον συγγραφέα της αναφοράς για τα αποτελέσματα», είπε ο Ζελένσκι.

Η Valeriya Shakhvorostova, συντάκτης της αναφοράς, είπε ότι η αλλαγή του ονόματος είναι δικαιολογημένη καθώς θα καταστρέψει τις ψευδείς αφηγήσεις της Ρωσίας σχετικά με την κοινή καταγωγή με την Ουκρανία, καθώς και την καταπάτησή της στην ιστορία της Kyivan Rus.

«Για τους ξένους, τα ονόματα «Rus» (όπως σημειωνόταν το Kyivan Rus στους αρχαίους χάρτες) και «Russia», «Russie» και «Russland» φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα, σαν να είναι το όνομα ενός κράτους που έχει υποστεί ορισμένες αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και […] μεταφράσεις σε διαφορετικές γλώσσες», έγραψε η Shakhvorostova στην αναφορά προς τον Zelenskyy.

«Αυτό οδηγεί σε σύγχυση σε διεθνές επίπεδο. Γράφονται βιβλία μυθοπλασίας, γυρίζονται ταινίες όπου η Ρωσία παρουσιάζεται ως Ρωσία, κάτι που είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Η μετονομασία της χώρας θα χτυπήσει την καρδιά της πολιτιστικής παράδοσης και του οράματος της Ρωσίας για την ιστορία, πρόσθεσε η Shakhvorostova.

Ο Μέγας Πέτρος μετονόμασε το Βασίλειο της Μόσχας ή «Μόσχα» σε Ρωσική Αυτοκρατορία το 1721.  Με τη νίκη του επί της Σουηδίας εν καιρώ πολέμου, ο Peter προσάρτησε τεράστια τμήματα της σημερινής ουκρανικής επικράτειας και μετέφερε ιστορικά αντικείμενα στη Ρωσία από το Κίεβο. Αλλά ορισμένοι σημερινοί Ρώσοι ιστορικοί το αρνούνται, λέγοντας ότι ο Τσάρος Ιβάν Γκρόζνι (επίσης γνωστός ως Ιβάν ο Τρομερός) μετονόμασε το Βασίλειο της Μόσχας σε Βασίλειο των Ρωσιών τον 16ο αιώνα.

Είτε λάβει το πράσινο φως είτε όχι, το Κρεμλίνο εξοργίστηκε από την ουκρανική κίνηση.

«Αυτό είναι άλλη μια απόδειξη της προσπάθειας δημιουργίας «αντι-Ρωσίας» από την Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments