Global News

Die Zeit: Αυστηρότεροι κανόνες για ηλεκτρονικές αγορές στην Ευρώπη

Die Zeit: Αυστηρότεροι κανόνες για ηλεκτρονικές αγορές στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, οι ηλεκτρονικές αγορές εκτός ΕΕ θα πρέπει να συνεργάζονται στενότερα με την εποπτεία της αγοράς στο μέλλον. Τα κράτη μέλη πρέπει ακόμη να εναρμονιστούν με τους νέους κανόνες.

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε αυστηρότερους κανόνες για την προστασία των καταναλωτών όταν πραγματοποιούν αγορές μέσω Διαδικτύου. Τα επικίνδυνα προϊόντα θα πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά πιο γρήγορα και οι ανακλήσεις θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικές, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.   Οι νέοι κανονισμοί αποσκοπούν στην καταπολέμηση των κινδύνων ασφαλείας που συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες και τις αυξανόμενες διαδικτυακές πωλήσεις. Σύμφωνα με την απόφαση, διαδικτυακές αγορές όπως το Ebay ή το Amazon θα πρέπει να συνεργαστούν στενότερα με τις αρχές εποπτείας της αγοράς στο μέλλον. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει ακόμη να συμφωνήσουν με τους νέους κανόνες, αλλά αυτό θεωρείται τυπικό.

Συγκεκριμένα, οι αρχές μπορούν επομένως να διατάξουν την απομάκρυνση των επικίνδυνων προϊόντων από την γκάμα εντός δύο εργάσιμων ημερών. Για παράδειγμα, οι εταιρείες που θέλουν να πουλήσουν προϊόντα στην ΕΕ πρέπει να ορίσουν έναν αντιπρόσωπο με έδρα την ΕΕ που είναι υπεύθυνος για την ασφάλειά τους. Οι καταναλωτές και οι αρχές έχουν πάντα ένα άτομο επικοινωνίας εάν υπάρχουν προβλήματα με την ασφάλεια των προϊόντων, δήλωσε η ευρωβουλευτής του CDU Marion Walsmann. Επιπλέον, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι πληροφορίες για την ασφάλεια των προϊόντων πρέπει να παρέχονται σε σαφή και εύκολα κατανοητή γλώσσα. Στην περίπτωση ανακλήσεων, οι αγοραστές δεν θα πρέπει να ενημερώνονται μόνο για την ίδια την ανάκληση – πρέπει επίσης να τους προσφέρονται δύο διορθωτικά μέτρα, όπως: επισκευή, αντικατάσταση ή αποζημίωση κόστους τουλάχιστον ίσου με την αρχική τιμή – ακόμη και αν η νόμιμη εγγύηση έχει λήξει . Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των προϊόντων που ανακαλούνται στην ΕΕ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές.

Πέρυσι, οι ευρωπαϊκές χώρες ενεργοποίησαν το σύστημα ταχείας προειδοποίησης για επικίνδυνα προϊόντα 2.117 φορές. Σχεδόν σε κάθε τέταρτη περίπτωση ήταν θέμα παιχνιδιών.  «Χάρη σε αυτόν τον νόμο, προστατεύουμε τους πιο ευάλωτους καταναλωτές μας, ιδιαίτερα τα παιδιά», δήλωσε η ευρωβουλευτής Ντίτα Χαρανζόβα, η οποία διαπραγματεύτηκε τον νόμο για το Κοινοβούλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments