Πολιτική

Κύκλος Ιδεών για εκλογές: Το συνταγματικό μπλόκο από Βενιζέλο, Γεραπετρίτη και Κατρούγκαλο

Κύκλος Ιδεών για εκλογές: Το συνταγματικό μπλόκο από Βενιζέλο, Γεραπετρίτη και Κατρούγκαλο

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Τα «κακώς κείμενα» της απλής αναλογικής ανέδειξε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας πως δεν είναι ωφέλιμη για την χώρα και υποστήριξε ότι η χώρα μας δεν έχει το κατάλληλο mentalité συνεργασιών.

Με πολιτικές αλλά και συνταγματικές αντιπαραθέσεις ο «Κύκλος Ιδεών» άνοιξε την ατζέντα των σοβαρότερων θεμάτων των εκλογών του Μαΐου. Στην χθεσινή εκδήλωση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου, αναλύθηκε εις βάθος η διαδικασία των διερευνητικών επαφών, οι ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες, το συνταγματικό «μπλόκο» στο μόρφωμα Κασιδιάρη, ενώ η κουβέντα έφτασε και σε θέματα επικαιρότητας, όπως για την λίστα στις ευρωεκλογές.

Τα «κακώς κείμενα» της απλής αναλογικής ανέδειξε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας πως δεν είναι ωφέλιμη για την χώρα και υποστήριξε ότι η χώρα μας δεν έχει το κατάλληλο mentalité συνεργασιών. Όμως, όπως είπε, αν η Νέα Δημοκρατία δεν κερδίσει την αυτοδυναμία, τότε «βεβαιώς θα πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας αν μας τάξει εκεί ο κόσμος». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις περιπτώσεις της Γερμανίας και του Βελγίου που χρειάστηκαν μήνες διαβουλεύσεων ώστε να σχηματιστεί εν τέλει κυβέρνηση συνεργασίας. Παράλληλα, δεν άφησε ασχολιαστες και τις θέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, λέγοντας πως «είναι πολιτική ύβρις να συζητάμε αν θα είναι πρωθυπουργός αυτός που έχει λάβει την πρώτη θέση». Όμως, όπως είπε, αν η Νέα Δημοκρατία δεν κερδίσει την αυτοδυναμία, τότε «βεβαιώς θα πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας αν μας τάξει εκεί ο κόσμος».

Σε αντίθεση με όσα είπαν οι σύντροφοι του Δραγασάκης – Τσακαλώτος, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιήσει την διερευνητική εντολή αν δεν είναι πρώτος στις εκλογές. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «επιλέγουμε κυβέρνηση νικητών, γιατί κυβέρνηση ηττημένων δεν είναι πολιτικά η επιδίωξή μας. Αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, μπορούμε να έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή». Παρόλα αυτά ο πρώην υπουργός, βρήκε την ευκαιρία να απευθύνει ένα νέο κάλεσμα προς το ΠΑΣΟΚ.

Η λίστα στις ευρωεκλογές

Στον απόηχο της καταγγελίας κατά του Αλέξη Γεωργούλη και την ώρα που οι εξελίξεις φαίνεται να είναι ραγδαίες γύρω από το πρόσωπο του ευρωβουλευτή, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ιδρυτής του «Κύκλου Ιδεών», Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της λίστας για τις ευρωεκλογές.

Σε μια αναδρομή στο παρελθόν, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ κατηγορήθηκε το ‘14 ότι η λίστα επιβλήθηκε ώστε να μη δυσκολευτεί το ΠΑΣΟΚ να επιλέξει ένα πρόσωπο. «Προτιμούσαμε την κινητοποίηση, είναι πολιτικά ακριβές» παραδέχθηκε. Συνέχισε παράλληλα, πως το επιχείρημα υπέρ λέει ότι «στις εθνικές εκλογές, επειδή είμαστε μεταξύ μας πρέπει να έχουμε σταυρό προτίμησης. Δεν μας ενδιαφέρει η ποιότητα των εκλεγμένων, διότι δεν γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς. Αντιθέτως, όπως είπε, όταν στέλνουμε στην Ευρώπη εκπροσώπους, υπάρχει μια ορατότητα πανευρωπαϊκή και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί». Όμως, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, αυτό το επιχείρημα προσβάλλει την Βουλή των Ελλήνων αλλά και την ωριμότητα του εκλογικού σώματος και δίνει υπερεξουσίες στον αρχηγό του κόμματος. Στην άποψη αυτή συμφώνησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Από την άλλη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος φάνηκε θετικός σημειώνοντας πως «με εσωκομματική δημοκρατία, ενδεχομένως να μπορούσε να εφαρμοστεί η λίστα».

Η τροπολογία-μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη

Η πρόσφατη αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, για την διορθωτική τροπολογία που βάζει «μπλόκο» στην κάθοδο του μορφώματος Κασιδιάρη στις εκλογές ήταν η αιτία ενός νέου διαξιφισμού μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Γιώργου Κατρούγκαλου. Ο κ. Γεραπετρίτης υπερασπίστηκε την κυβερνητική τροπολογία υπογραμμίζοντας ότι «η κυβερνητική πρόταση κινήθηκε ακριβώς στο όριο του Συντάγματος» Ο Γιώργος Κατρούγκαλος από την πλευρά του θέλησε να επισημάνει τις θέσεις στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και φάνηκε ιδιαίτερα κατηγορηματικός για την είσοδο του μορφώματος στην Βουλή. Ο κ. Κατρούγκαλος πάντως, δέχθηκε την κριτική των συνομιλητών του για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, απευθυνόμενος προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είπε «εκτεθήκατε, γιατί υπαναχωρήσατε από την αρχική σας θέση». Ο πρώην υπουργός απάντησε πως «υποχώρηση έγινε για να υπάρξει συναίνεση. Γιατι δεν ανταποκρίθηκε η πρόταση της ΝΔ».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα του Συνταγματολόγου έκρινε ότι και οι δύο προτάσεις θα μπορούσαν να «ενωθούν» σε μια αφού ο σκοπός είναι κοινός, να μείνει εκτός Βουλής μια εγκληματική οργάνωση. «Οι αρχικές προτάσεις των δύο κομμάτων θα μπορούσαν να συρραφούν και να ψηφιστούν σχεδόν ομόφωνα. Τώρα αμφισβητούμε το δικαστικό και δικονομικό μιας ρύθμισης που όλοι θεωρούμε θεμιτή», σημείωσε. Στην δική της τοποθέτηση η καθηγήτρια Πόπη Φουντεδάκη, έκανε λόγο για μια εύλογη ρύθμιση και σημείωσε πως δεν πρόκειται απλώς για ένα «ακροδεξιό» κόμμα, αλλά για μια εγκληματική οργάνωση, μια συμμορία.

Η συζήτηση ολοκλήρωσε τον κύκλο της μετά από 2.5 ώρες με εξέχουσες παρουσίες να δίνουν το «παρών». Μεταξύ άλλων ήταν ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος ΑΔΑΕ, ο Ιωάννης Σάρμας, πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Γιάννης Κτιστάκης καθηγητής Νομικής, ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.Στο πάνελ εκτός από την κοινή παρουσία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη και του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Κατρούγκαλου, συμμετείχαν, επίσης, ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Καθηγητής Δικαίου και Διοίκησης, ΕΑΠ και Πηνελόπη Φουντεδάκη, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Αντιπρύτανης, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments