Διεθνή

ΟΑΣΕ και Συμβούλιο της Ευρώπης στην Τουρκία για τις εκλογές

ΟΑΣΕ και Συμβούλιο της Ευρώπης στην Τουρκία για τις εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Στην Τουρκία μεταβαίνουν, κατόπιν πρόσκλησης των τουρκικών αρχών, αποστολές του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης εν όψει των εκλογών του Μαΐου.

Στην Τουρκία μεταβαίνουν, κατόπιν πρόσκλησης των τουρκικών αρχών, αποστολές του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης εν όψει των εκλογών του Μαΐου. Στην ανάγκη για την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών πρόκειται να ρίξουν το βάρος τους.

Ιδιαίτερα, το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ODIHR) και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) θα παρακολουθήσουν τις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, καθώς επίσης και τις βουλευτικές εκλογές, μετά από πρόσκληση των τουρκικών αρχών.

Η αντιπροσωπεία του ODIHR, με επικεφαλής τον Νορβηγό διπλωμάτη Γιαν Πέτερσεν αποτελείται από μια βασική ομάδα 14 ατόμων. Αυτή η ομάδα συνοδεύεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες με έδρα την Άγκυρα και 28 μακροπρόθεσμους παρατηρητές από τις 7 Απριλίου. Ο ΟΑΣΕ, με τον οποίο συνδέεται το ODIHR, θα βρίσκεται στην Τουρκία με μια βραχυπρόθεσμη αντιπροσωπεία παρατηρητών 350 ατόμων από τις 10 Μαΐου.

Οι αντιπροσωπείες του ΟΑΣΕ θα αξιολογήσουν τη συμμόρφωση των εκλογών με διεθνείς δεσμεύσεις, υποχρεώσεις και πρότυπα. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί η εφαρμογή της τουρκικής νομοθεσίας, η εγγραφή υποψηφίων, τα κοινωνικά δίκτυα, η εκτέλεση της προεκλογικής εκστρατείας, οι εκλογικές μελέτες, οι εκλογικές διαφορές και τα μέσα ενημέρωσης.

Όπως και οι αντιπροσωπείες του ΟΑΣΕ, η PACE αποφάσισε να παρακολουθήσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου με προσωπικό 42 ατόμων στη συνεδρίαση του Προεδρικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο αυτήν την εβδομάδα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι επίσης ο Γερμανός σοσιαλδημοκρατικός βουλευτής Φρανκ Σβάμπε, ο οποίος ηγείται της Ομάδας των Σοσιαλιστών, Δημοκρατών και Πρασίνων του PACE.

Ο Τζον Χάουελ, από την άλλη πλευρά, εφιστά την προσοχή στη σημασία της διεξαγωγής των εκλογών σε ένα «ελεύθερο και δίκαιο περιβάλλον». Υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα προσκαλεί διεθνείς παρατηρητές, ο Χάουελ δήλωσε: «Η χώρα που θα διοργανώσει τις εκλογές, θέλει ανεξάρτητους παρατηρητές. Ο στόχος είναι να διασφαλίσει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κατά τρόπο ελεύθερο και δίκαιο. Ο στόχος για την Τουρκία εδώ είναι να διασφαλίσει ότι οι εκλογές θα είναι μόνο τουρκικές».

Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται με ανυπομονησία σε όλη την Ευρώπη. Ο Τζον Χάουελ είναι της άποψης ότι οι εκλογές της 14ης Μαΐου είναι σημαντικές για το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και για την Τουρκία: «Οι εκλογές είναι σημαντικές για το Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς η Τουρκία είναι ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν πρέπει ξεχάστε το. Η Τουρκία ήταν επίσης μεταξύ των κρατών που συνεισέφεραν τα περισσότερα στον προϋπολογισμό του Συμβουλίου στο πρόσφατο παρελθόν. Έχει σημαντικό ρόλο εδώ».

Υπενθυμίζοντας ότι παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία ως εισηγητής της PACE, ο Χάουελ τονίζει ότι είναι σημαντικό να τερματιστεί η διαδικασία επιθεώρησης PACE σχετικά με την Τουρκία και η Άγκυρα να γίνει μια πλήρως ομαλοποιημένη χώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Οι αντιπροσωπείες του ΟΑΣΕ και της PACE θα δημοσιεύσουν μια προκαταρκτική έκθεση σχετικά με τα προκαταρκτικά ευρήματα και τα αποτελέσματα των αποστολών εκλογών παρατήρησης στην Άγκυρα την Δευτέρα 15 Μαΐου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments