Διεθνή

FAZ: Ο ΟΑΣΕ κατηγορεί την Ρωσία για σοβαρότατες παραβιάσεις δικαιωμάτων

FAZ: Ο ΟΑΣΕ κατηγορεί την Ρωσία για σοβαρότατες παραβιάσεις δικαιωμάτων
Η Ρωσία απήγαγε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία. 45 κράτη μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη

Η Ρωσία απήγαγε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία. 45 κράτη μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέθεσαν σε εμπειρογνώμονες να διαπιστώνουν γεγονότα και να κάνουν νομικές εκτιμήσεις. Το αποτέλεσμα είναι μια συγκλονιστική αναφορά.

Με την απέλαση παιδιών από την Ουκρανία, η Ρωσία έχει διαπράξει κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένων δικαιωμάτων των παιδιών και των Συμβάσεων της Γενεύης, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου και πιθανών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Αυτά είναι τα συμπεράσματα μιας έκθεσης διερευνητικής αποστολής για τον ΟΑΣΕ. Ανατέθηκε να διαπιστώσει και να αξιολογήσει νομικά γεγονότα και περιστάσεις σε σχέση με την απαγωγή παιδιών. Η έκθεση συζητήθηκε στο Συμβούλιο του ΟΑΣΕ στη Βιέννη την Πέμπτη.

Η αποστολή ανατέθηκε από μια ομάδα 45 κρατών υπό τον λεγόμενο Μηχανισμό της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Ουγγαρία, η Σερβία και η Τουρκία, αλλά όχι η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας. Η Ουκρανία συνεργάστηκε, σε αντίθεση με την Ρωσία που δεν απάντησε στο σχετικό αίτημα.

Αφενός, πρόκειται για ορφανά, τα περισσότερα από τα οποία ζουν σε σπίτια και, αφετέρου, για παιδιά που έχουν χωριστεί από τους γονείς τους και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία ή σε περιοχές που εξακολουθούν να κατέχονται από ρωσικές δυνάμεις.

Το γεγονός ότι αυτό συνέβη σε μεγάλους αριθμούς αναγνωρίζεται όχι μόνο από την Ουκρανία,  αλλά και κατ’ αρχήν από τη Ρωσία, αν και λόγω έλλειψης τεκμηρίωσης είναι αβέβαιο πόσα ακριβώς παιδιά επηρεάζονται. Η αποστολή αναλαμβάνει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες. Η ρωσική πλευρά έδωσε τρεις βασικούς λόγους για αυτό: εκκένωση για προστασία από πολεμικό κίνδυνο, μεταφορά με σκοπό την υιοθεσία ή αναδοχή και δήθεν προσωρινή μεταφορά σε λεγόμενους καταυλισμούς ανάρρωσης.

Το γεγονός ότι τα παιδιά απομακρύνθηκαν ανοιχτά για υιοθεσία επηρεάζει τις περιοχές που η Ρωσία πιστεύει ότι έχει προσαρτήσει, στην περίπτωση της Κριμαίας από το 2014. Στα στρατόπεδα ανάρρωσης, οι γονείς και οι κηδεμόνες οδήγησαν να πιστέψουν ότι επρόκειτο μόνο για λίγες εβδομάδες; Σε πολλές περιπτώσεις ασκήθηκε πίεση για την απόκτηση συναίνεσης ή και καμία.

Μάλιστα, τα παιδιά συνήθως άφηναν μόνιμα στη Ρωσία, τα πήγαιναν από στρατόπεδο σε στρατόπεδο, μερικές φορές μέχρι τη Σιβηρία και τις ακτές του Ειρηνικού, και μετά πήγαιναν σε πολλές περιπτώσεις σχολείο. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου τα παιδιά αποχωρίστηκαν από τους γονείς τους στα λεγόμενα κέντρα φιλτραρίσματος και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments