Global News

Le Monde: Συμφωνία Ρωσίας – Ιράν για διεθνή εμπορική σύνδεση

Le Monde: Συμφωνία Ρωσίας – Ιράν για διεθνή εμπορική σύνδεση

Πηγή Φωτογραφίας: Al-Monitor

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης. Και οι δύο χώρες επιθυμούν να σπάσουν την απομόνωσή τους. Το άνοιγμα μιας σιδηροδρομικής σύνδεσης, εντός τριών ετών, σύμφωνα με το Ιράν, καταδεικνύει την επιθυμία να βρεθούν νέες διαδρομές μεταφοράς.

Ενδεικτικό της σημασίας που δόθηκε στην εκδήλωση, είναι το γεγονός ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν, Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμπραχίμ Ραΐσι, επέβλεψαν από απόσταση την υπογραφή συμφωνίας σχετικά με την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 164 χιλιομέτρων. Υπό συζήτηση από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, αυτή η γραμμή θα πρέπει να συνδέει τις ιρανικές πόλεις Astara, που βρίσκονται στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν και συνορεύουν με την Κασπία Θάλασσα, και το Racht, νοτιότερα. Αυτή η διαδρομή στοχεύει να παρακάμψει τις παραδοσιακές θαλάσσιες διαδρομές και τις διεθνείς κυρώσεις που στοχεύουν τις δύο χώρες. Από το Racht, τα ρωσικά προϊόντα θα μεταφέρονται σιδηροδρομικώς στα νότια λιμάνια, από όπου θα μπορούν να αποστέλλονται στην Ασία, την Αραβική Χερσόνησο ή την Ανατολική Αφρική. Η Ρωσία θα μπορέσει έτσι να αποφύγει την αποστολή των εμπορευμάτων της μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, που συνορεύει με τη βόρεια Ευρώπη, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η πρόσβαση στην οποία ελέγχεται από την Τουρκία, και μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Αυτή η διαδρομή στοχεύει να παρακάμψει τις παραδοσιακές θαλάσσιες διαδρομές και τις διεθνείς κυρώσεις που στοχεύουν τις δύο χώρες. Από το Racht, τα ρωσικά προϊόντα θα μεταφέρονται σιδηροδρομικώς στα νότια λιμάνια, από όπου θα μπορούν να αποστέλλονται στην Ασία, την Αραβική Χερσόνησο ή την Ανατολική Αφρική. Η Ρωσία θα μπορέσει έτσι να αποφύγει την αποστολή των εμπορευμάτων της μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, που συνορεύει με τη βόρεια Ευρώπη, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η πρόσβαση στην οποία ελέγχεται από την Τουρκία, και μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Πρόκειται για «ένα στρατηγικό βήμα συνεργασίας μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και της Ρωσικής Ομοσπονδίας» , καλωσόρισε ο Ιρανός πρόεδρος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκτίμησε ότι «αυτή η μοναδική μεταφορική αρτηρία Βορρά-Νότου θα βοηθήσει στη σημαντική διαφοροποίηση των διεθνών ροών μεταφορών».

«Η διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του νέου διαδρόμου θα έχει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Έτσι, η παράδοση των εμπορευμάτων από την Αγία Πετρούπολη στη Βομβάη [στην Ινδία] θα διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες. Συγκριτικά, το ταξίδι μέσω παραδοσιακών εμπορικών οδών διαρκεί έως και τριάντα, σαράντα πέντε ημέρες », σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments