Τεχνολογία

Viva Wallet: Τι απαντά για την νομική διαμάχη Καρώνη με JP Morgan

Viva Wallet: Τι απαντά για την νομική διαμάχη Καρώνη με JP Morgan

Πηγή Φωτογραφίας: emea.gr

Δημοσίευμα των FT φέρει τον Χάρη Καρώνη να έχει καταθέσει μήνυση κατά της αμερικάνικης τράπεζας

Ανακοίνωση σχετικά με τη νομική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δυο μετόχων της εξέδωσε η Viva Wallet.

Διευκρινίζει ότι «δεν εμπλέκεται σε καμία νομική διαδικασία οποιοσδήποτε από τους μετόχους της» και πως «συνεχίζει να ακολουθεί την αναπτυξιακή πορεία της στην Ευρώπη δυναμικά και με συνέπεια».

Χάρης Καρώνης: Κατέθεσε μήνυση κατά της JPMorgan

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας

«Η Εταιρεία δεν εμπλέκεται σε καμία νομική διαδικασία με οποιονδήποτε από τους Μετόχους της και συνεχίζει να ακολουθεί την αναπτυξιακή πορεία της στην Ευρώπη, δυναμικά και με συνέπεια. Η Viva Wallet βρίσκεται σε μια προνομιακή θέση, με τους Μετόχους της να μοιράζονται το ίδιο έντονο ενδιαφέρον για την επιτυχημένη ανάπτυξή της, δεδομένης της καινοτόμου επιχειρηματικής προσέγγισής της και της ισχυρής θέσης της στην αγορά:

Διαθέτει το μεγαλύτερο αποτύπωμα συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη ψηφιακή τράπεζα στην Ευρώπη, με φυσική παρουσία σε 24 χώρες, εξυπηρετώντας εμπόρους σε όλη την περιοχή.

Είναι η μοναδική technology bank στην Ευρώπη με υποδομή αποκλειστικά στο cloud, με άμεση συνδεσιμότητα με όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά τοπικά σχήματα καρτών, σε πλήρη συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο KYC/AML όλων των χωρών, διαθέτοντας τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας πληρωμών.

Εποπτεύεται από τις τοπικές Κεντρικές Τράπεζες και τις Εποπτικές Αρχές σε όλη την Ευρώπη, ενώ σε κανένα από τα φυσικά υποκαταστήματά της δεν έχει επιβληθεί οποιοδήποτε ρυθμιστικό πρόστιμο από καμία από τις αρχές αυτές.

Αλλάζει τα δεδομένα στις πληρωμές με την καινοτόμο τεχνολογία Tap on Any Device, η οποία επιτρέπει την αποδοχή πληρωμών μέσω οποιασδήποτε συσκευής, απελευθερώνοντας τους εμπόρους από τα δύσχρηστα τερματικά παλαιού τύπου.

Έχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και μηδενικό δανεισμό, ώστε να συνεχίσει να επενδύει απρόσκοπτα στην ανάπτυξή της.

H Viva Wallet συνεχίζει την ανάπτυξή της στην Ευρώπη, ενώ σχεδιάζει την επέκτασή της στις ΗΠΑ. Αυτό είναι μέρος της Στρατηγικής που έχει συμφωνηθεί, όπως αυτή ορίζεται ξεκάθαρα στη Συμφωνία Μετόχων (Shareholder Agreement) ανάμεσα στην Εταιρεία, στον ελέγχοντα μέτοχο πλειοψηφίας -WeRealize- και στον μη ελέγχοντα μέτοχο μειοψηφίας -J.P. Morgan.

Για τη Viva Wallet o στόχος παραμένει ο ίδιος: Συνεχίζει να αναπτύσσεται σύμφωνα με τη στρατηγική της, η οποία έχει συμφωνηθεί από κοινού από τους δύο Μετόχους της».

Το δημοσίευμα των FT

Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Καρώνης, ο οποίος είναι ιδρυτής και συνιδιοκτήτης της Viva Wallet έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της JP Morgan καθώς, όπως ισχυρίζεται σε δημοσίευμα των FT, η τελευταία επιχείρησε να εμποδίσει την ανάπτυξη της εταιρείας του, στην οποία η αμερικάνικη τράπεζα διατηρεί μεγάλο ποσοστό μετοχών.

Σύμφωνα με νομικά έγγραφα που ήλθαν σε γνώση των FT, ο κ. Καρώνης θεωρεί ότι η JP Morgan βάζει εμπόδια στην είσοδο της Viva Wallet της στις αμερικανικές και νέες ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδαν οι Financial Times.

Ο Καρώνης κατηγορεί επίσης την JPMorgan ότι εμπόδισε τη Viva επιτρέποντας στην επιχείρηση πληρωμών της ίδιας της τράπεζας να την ανταγωνιστεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές.

Με βάση τη συμφωνία επένδυσης της JPMorgan στη Viva, η αμερικάνικη τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του fintech εάν η αξία της Viva είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025. Να σημειωθεί ότι η αμερικάνικη τράπεζα κατέχει μερίδιο 48,5% στη Viva.

Η «απάντηση» της JP Morgan

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των FT, η JPMorgan έχει προχωρήσει σε ανταγωγή εναντίον του Καρώνη και υποστηρίζει ότι ο τελευταίος επιχειρεί «περιορισμό ή παράκαμψη των συμβατικών και νόμιμων δικαιωμάτων της ως επενδυτή». Και οι δύο νομικές αξιώσεις κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την Τετάρτη.

Από την ίδρυσή της το 2000, η Viva έχει σε έναν από τους μεγαλύτερους fintech στη νότια Ευρώπη, προσφέροντας υπηρεσίες πληρωμών σε 24 χώρες. Το 2020 απέκτησε τραπεζική άδεια μετά την εξαγορά της εταιρείας Praxia.

Ανοιχτά μέτωπα

Σύμφωνα με τους FT, η δικαστική διαμάχη μεταξύ της JPMorgan και του Χάρη Καρώνη είναι η τελευταία διαμάχη που έχει ανοιχτή η τράπεζα με ιδρυτή κάποιας από τις επιχειρήσεις που έχει επενδύσει.

Να σημειωθεί ότι Η JPMorgan επένδυσε 1 δισ. ευρώ στη Viva το 2021 για να εξασφαλίσει το 48,5% των μετοχών της ως μέρος μιας πολυδιαφημισμένης ώθησης στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών.

Τι αναφέρει η αγωγή

Στη νομική αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, η εταιρεία holding του Καρώνη, WRL, αμφισβήτησε τους όρους που δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσει η JP Morgan την Viva, γιατί όπως λέει δημιουργεί κίνητρα για την τράπεζα να περιορίσει την ανάπτυξή της, ώστε να την εξαγοράσει σε χαμηλότερη τιμή τον επόμενο χρόνο.

Στελέχη της JPMorgan πιστεύουν ότι ο Καρώνης αρνείται να αποδεχθεί ότι η αποτίμηση των εταιρειών fintech έχουν υποχωρήσει δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.

Όταν η JPMorgan συμφώνησε να επενδύσει στη Viva, ο διευθύνων σύμβουλος Jamie Dimon – ο παππούς του οποίου μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Ελλάδα – ταξίδεψε στην Αθήνα για να συναντήσει τον Καρώνη καθώς και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ημέρα επενδυτών της τράπεζας το 2022, ο Dimon επαίνεσε τον παγκόσμιο επικεφαλής πληρωμών της JPMorgan Τάκη Γεωργακόπουλο για την επίτευξη της συμφωνίας Viva.

Έκτοτε, οι σχέσεις μεταξύ της JPMorgan και του Καρώνη, ο οποίος εξακολουθεί να είναι διευθύνων σύμβουλος της Viva, έχουν επιδεινωθεί.

Προς τα τέλη του περασμένου έτους, δύο διευθυντές που διορίστηκαν από την JPMorgan στο διοικητικό συμβούλιο της Viva παραιτήθηκαν μετά από διαφωνίες για την ανεξαρτησία τους, ανέφεραν οι άνθρωποι που ενημερώθηκαν για την κατάσταση.

Οι δύο πλευρές έχουν επίσης διαφωνήσει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αποτιμάται η Viva. Η JPMorgan προσέλαβει την Houlihan Lokey, η οποία πρόσφατα έδωσε στο fintech αποτίμηση 1 δισ. ευρώ. Ο εκτιμητής της Viva, η EY, την αποτίμησε στα 3 δισ. ευρώ.

Η JPMorgan και η WRL έχουν φτάσει σε αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης της Viva και ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιλύσει τη διαφορά.

«Αυτή η αγωγή υποβλήθηκε αφού εξαντλήθηκαν όλες οι άλλες επιλογές», δήλωσε η JPMorgan σε μια δήλωση σχετικά με την αξίωσή της κατά της WRL.

«Παρά αυτή τη διαμάχη, πιστεύουμε στη Viva Wallet, στους ανθρώπους της, στη στρατηγική μας επένδυση στην εταιρεία και στην ευρύτερη επιχείρησή μας στην Ελλάδα».

Οι εκπρόσωποι του Καρώνη και του WRL αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments