Πολιτική

Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνει πρωτοβουλία με αποδέκτη τον Μητσοτάκη

Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνει πρωτοβουλία με αποδέκτη τον Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [363645] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Αντιπολίτευση Ανδρουλάκη μέσω… επιστολών.

Αναλαμβάνει πρωτοβουλία με αποδέκτη τον Μητσοτάκη για μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά ενώ κάνει σπριντ μέχρι τις ευρωκάλπες προς διάψευση των γκάλοπ

Τον… κωδικό «δυνατό φίνις» ενεργοποιεί η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, που προχωρά σε ποιοτικές αναπροσαρμογές στην επικοινωνιακή της τακτική την ύστατη ώρα, τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. Δεν υποχωρεί, παρά τις δημοσκοπικές ενδείξεις, από τον στρατηγικό στόχο τής κατάκτησης της δεύτερης θέσης, αλλά αναδιατάσσει τις δυνάμεις της προτάσσοντας τον πρωταθλητισμό του πολιτικού σπριντ.

Με άλλα λόγια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί από εδώ και πέρα να εμφανίσει ηχηρά το κόμμα του ως την πολιτική δύναμη που θα καταστεί αντίπαλο δέος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές, με σκαλί τις ευρωεκλογές. Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κάνουν σύνθημά τους ότι «η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι σημαντική για την επόμενη μέρα στη χώρα».

«Αλαζονική διακυβέρνηση»

Σε αυτό το μήκος κύματος, καθυστερημένα για πολλούς, διεκδικεί την ψήφο των πολιτών για την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου και έτσι από τη μια εντατικά πλέον ξηλώνει το πουλόβερ της «αλαζονικής διακυβέρνησης» της ΝΔ και από την άλλη προβάλλει ως προτεραιότητά του να ανοίξει ένας διάλογος για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς. Ετσι χτυπά ευθέως τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη σε όλα τα επίπεδα, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες όπως η επιστολή προς τον πρωθυπουργό για τη μείωση οικονομικών βαρών του ελληνικού νοικοκυριού.

Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τη ρητορική Μητσοτάκη για τα περί κυβερνητικής αστάθειας ως διακύβευμα της ψήφου και κατηγορεί τη ΝΔ για ανίερες ακροδεξιές συμμαχίες. Μάλιστα, προβάλλει ως «γαλάζιο» αρνητικό δείγμα γραφής ότι οι σοσιαλδημοκράτες στην ΕΕ υπέγραψαν μια χάρτα μη συνεργασίας με την ακροδεξιά ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποία ανήκει η ΝΔ, δεν την υπέγραψε. Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη «σηκώνει» και πάλι το ζήτημα των υποκλοπών, αναφορικά με το αίτημα ενημέρωσης Ανδρουλάκη από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Το δίλημμα για την επόμενη μέρα

Ωστόσο, στον διαγκωνισμό για την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των ευρωεκλογών και σε πείσμα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ τρίτο μετά τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να ενσταλάξει ένα δίλημμα για την επόμενη μέρα στους αντιδεξιούς ψηφοφόρους. Ο Ν. Ανδρουλάκης δηλώνει ότι έχει προτεραιότητά του να ανοίξει ο διάλογος με τις «πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις σε κάθε περίπτωση», κατά τα πρότυπα της αυτοδιοίκησης (περίπτωση Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων). Σημειώνει ότι αυτό το κάλεσμα μπορεί να το υπηρετήσει ο ίδιος (ΕΡΤ1, 16.5.24) και όχι ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος, κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «είναι πρόεδρος του κόμματος Κασσελάκη. Δεν είναι πρόεδρος του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ».

Η Χαριλάου Τρικούπη κρατά από τις δημοσκοπήσεις την πτώση των ποσοστών της ΝΔ σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 και για το επόμενο διάστημα την προοπτική ανόδου του ΠΑΣΟΚ, για το οποίο οι μετρήσεις δείχνουν τώρα να κυμαίνεται μεταξύ 12% και 14%.

ΜέΡΑ25 Κίνδυνος από τον νεο-μακαρθισμό Ηχηρή παρουσία σε μαζικές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους και κατά της σφαγής στη Γάζα, όπως και σε συγκεντρώσεις κοινωνικής διεκδίκησης έχουν στελέχη και υποψήφιοι/ες ευρωβουλευτές του εκλογικού σχήματος που συγκρότησαν το ΜέΡΑ25, η Λαϊκή Ενότητα –Ανυπότακτη Αριστερά, ανένταχτοι/ες και η πολιτική κίνηση Ανταγωνιστική Αριστερά. Εκλογικός στόχος του σχήματος είναι η εκπροσώπησή του στην Ευρωβουλή.

Παράλληλα, συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και στελεχών της ΛΑΕ-ΑΑ (Δημήτρης Στρατούλης κ.ά.) για να ακουστεί η φωνή του δοκιμαζόμενου από τις ισραηλινές επιθέσεις παλαιστινιακού λαού. Μάλιστα, με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι Ευρωπαίοι πολίτες που συνελήφθησαν στη Νομική για συμβολική κατάληψη υπέρ των Παλαιστινίων, το εκλογικό σχήμα αναδεικνύει τον κίνδυνο να επικρατήσει ο νεομακαρθισμός στην Ευρώπη που φιμώνει κάθε φωνή που μιλά για λευτεριά στην Παλαιστίνη.

Ο Περισσός «κόντρα σε ό,τι μας πνίγει»

«Δυνατό ΚΚΕ εκεί που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο, και εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα!». Σε αυτήν τη φράση συμπυκνώνουν τα στελέχη του ΚΚΕ το εκλογικό τους κάλεσμα για «κόκκινη» ψήφο απέναντι στη ΝΔ και στα άλλα κόμματα που ομνύουν στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στις πολιτικές της καπιταλιστικής αγοράς.

Σε τροχιά ανόδου είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπικές μετρήσεις, το ΚΚΕ σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 (5,35%) και τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 (7,69%), ενώ ενισχυμένο βγήκε και από τις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου του 2023. Την ερχόμενη Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές, με την παράταξη της Πανσπουδαστικής να φιλοδοξεί να είναι πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, η παλαιστινιακή μαντίλα δεν λείπει… Στις περιοδείες του εντός και εκτός Ελλάδας ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εκφράζει τη δέσμευση του ΚΚΕ ότι θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να είναι κάθε μέρα και μια μάχη «κόντρα σε ό,τι μας πνίγει», όπως λένε οι νεολαίοι του κόμματος. Από τις εκδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη έως τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, από τις διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας μέχρι το αίτημα για δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία, η ψήφος στο ΚΚΕ, σύμφωνα με τον Περισσό, συναρθρώνει ένα αντισυστημικό και αντιπολεμικό μήνυμα απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, της καταπίεσης. Παράλληλα, ο Δ. Κουτσούμπας δεν ξεχνά στις παρεμβάσεις του να στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη Ευρώπη, των λαών, του σοσιαλισμού!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments