Πολιτική

Άδωνις εναντίον της «βιομηχανίας λάσπης»: Πέντε δικαστικές μάχες και πολιτικό come back απέναντι στον Πολάκη

Άδωνις εναντίον της «βιομηχανίας λάσπης»: Πέντε δικαστικές μάχες και πολιτικό come back απέναντι στον Πολάκη

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Άδωνις εναντίον της «βιομηχανίας λάσπης»: Πέντε δικαστικές μάχες και το πολιτικό come back απέναντι στον Πολάκη

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Από τη Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι τον Σαλμά και τον Πολάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιλέγει να απαντά όχι με συνθήματα αλλά με δικαστικές αποφάσεις, έγγραφα και θεσμικές κινήσεις, επιχειρώντας να ανατρέψει ένα αφήγημα που, όπως υποστηρίζει, στήθηκε για να τον εξοντώσει πολιτικά.

«Με πολεμούσαν επί δέκα χρόνια – Τώρα μιλάνε οι αποφάσεις»: Η μεγάλη πολιτική αντεπίθεση του Άδωνι απέναντι στη «βιομηχανία λάσπης»

Η μεγάλη αλλαγή: από την άμυνα στην επίθεση

Για πολλά χρόνια ο Άδωνις Γεωργιάδης βρισκόταν σχεδόν μόνιμα στη θέση του απολογούμενου.

Κάθε εβδομάδα μια νέα καταγγελία. Κάθε μήνα μια νέα πολιτική επίθεση. Κάθε τηλεοπτικό πάνελ και μια νέα αναφορά στη Novartis, στο ΚΕΕΛΠΝΟ ή σε κάποια άλλη υπόθεση που επιχειρούσε να τον συνδέσει με σκιές διαφθοράς.

Σήμερα όμως η εικόνα έχει αλλάξει.

Ο υπουργός Υγείας εμφανίζεται πλέον αποφασισμένος να μην αφήνει καμία κατηγορία αναπάντητη. Δεν αρκείται σε τηλεοπτικές διαψεύσεις. Επιλέγει έναν διαφορετικό δρόμο: τη Δικαιοσύνη, τα επίσημα έγγραφα και τις θεσμικές διαδικασίες.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ δεν αφιέρωσε χρόνο για προσωπικές επιθέσεις. Προτίμησε να παραθέσει ημερομηνίες, αποφάσεις, πορίσματα και οικονομικά στοιχεία, επιχειρώντας να μεταφέρει τη δημόσια συζήτηση από τις εντυπώσεις στα τεκμήρια.

«Έχω δικαιωθεί επανειλημμένα»

Ο ίδιος επέλεξε να θυμίσει ότι πολλές από τις υποθέσεις που χρησιμοποιήθηκαν επί χρόνια εναντίον του δεν κατέληξαν στις δικαστικές αίθουσες όπως προεξοφλούσαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

«Έχω κερδίσει στα δικαστήρια. Έχω αρχειοθετηθεί για τη Novartis. Έχω πάει σε πέντε δικαστήρια και έχω δικαιωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αναφορά αυτή δεν είναι τυχαία.

Αποτελεί τον πυρήνα της νέας πολιτικής στρατηγικής του: να υποστηρίξει ότι οι πιο βαριές κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του δεν επιβεβαιώθηκαν δικαστικά και ότι η πολιτική αντιπαράθεση οφείλει να λαμβάνει υπόψη και αυτή την εξέλιξη.

Η Novartis παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική πληγή

Η υπόθεση Novartis σημάδεψε όσο λίγες τη δημόσια ζωή.

Για τη Νέα Δημοκρατία αποτέλεσε το κορυφαίο παράδειγμα πολιτικής εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια υπόθεση που έπρεπε να διερευνηθεί μέχρι τέλους.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν από τα πολιτικά πρόσωπα που βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Σήμερα, όμως, επιχειρεί να αντιστρέψει πλήρως το αφήγημα.

Δεν ζητά μόνο να θυμηθούν οι πολίτες ότι η υπόθεση ως προς τον ίδιο τέθηκε στο αρχείο. Ζητά να αναρωτηθούν γιατί συνεχίζει να παρουσιάζεται ως πολιτικά «ένοχος» όταν δεν υπάρχει αντίστοιχη δικαστική κατάληξη.

Είναι ένα επιχείρημα που βρίσκει απήχηση σε ένα μέρος της κοινής γνώμης, ιδίως σε όσους θεωρούν ότι η δημόσια στοχοποίηση δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον χωρίς νέα στοιχεία.

Η υπόθεση Σαλμά ως πολιτική αντεπίθεση

Η αποκάλυψη του χρονολογίου για τον ΕΟΠΥΥ δεν ήταν μια τυχαία κίνηση.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Άδωνις πέρασε ολοκληρωτικά στην επίθεση.

Δεν περιορίστηκε να αρνηθεί κατηγορίες.

Παρουσίασε τη δική του υπόθεση.

Παρέθεσε πορίσματα.

Αναφέρθηκε σε εισήγηση οικονομικής υπηρεσίας.

Μίλησε για καταλογισμό 176.677 ευρώ.

Και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επανεξετάσει διοικητικά την υπόθεση.

Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, η πολιτική στόχευση είναι σαφής.

Να μεταφερθεί το βάρος της εξήγησης από τον ίδιο στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Πολάκης δεν είναι ένας απλός αντίπαλος

Η σύγκρουση με τον Παύλο Πολάκη έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο προσωπικές και μακροχρόνιες πολιτικές αντιπαραθέσεις της μεταπολίτευσης.

Οι δύο πολιτικοί εκφράζουν δύο εντελώς διαφορετικά πολιτικά μοντέλα.

Ο Πολάκης επενδύει στη σκληρή καταγγελία και στην επιθετική ρητορική.

Ο Γεωργιάδης επιχειρεί πλέον να απαντά με τον ίδιο πολιτικό δυναμισμό, αλλά ταυτόχρονα να στηρίζεται σε θεσμικές κινήσεις, δικαστικές αποφάσεις και διοικητικά έγγραφα.

Αυτός είναι και ο λόγος που η τελευταία του παρέμβαση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δεν είπε απλώς «ο Πολάκης λέει ψέματα».

Τον κάλεσε να απαντήσει για συγκεκριμένες αποφάσεις του ΕΟΠΥΥ και για συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Η πολιτική εικόνα της ΝΔ αλλάζει μέσα από την άμυνα

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η κυβερνητική φθορά είναι φυσιολογική μετά από πολλά χρόνια στην εξουσία.

Γνωρίζουν επίσης ότι η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να επενδύει σε ζητήματα διαφάνειας και θεσμών.

Σε αυτό το περιβάλλον ο Άδωνις Γεωργιάδης φαίνεται να αναλαμβάνει έναν ιδιαίτερο ρόλο.

Να είναι εκείνος που δεν αποφεύγει τις συγκρούσεις.

Που δεν αφήνει αναπάντητες κατηγορίες.

Που βγαίνει μπροστά, ακόμη και όταν γνωρίζει ότι η σύγκρουση θα είναι σφοδρή.

Το μεγάλο στοίχημα μέχρι το 2027

Ο ίδιος δηλώνει ότι πιστεύει πως οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο του 2027.

Μέχρι τότε απομένει αρκετός πολιτικός χρόνος.

Και ο χρόνος αυτός δεν θα κριθεί μόνο από την οικονομία ή την καθημερινότητα.

Θα κριθεί και από το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει ότι η διαφάνεια δεν είναι απλώς προεκλογικό σύνθημα αλλά πρακτική διακυβέρνησης.

Ο Άδωνις επιχειρεί να υπηρετήσει ακριβώς αυτό το αφήγημα.

Υποστηρίζει ότι η ψηφιοποίηση του κράτους, η μείωση της γραφειοκρατίας, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και οι έλεγχοι περιορίζουν τις ευκαιρίες διαφθοράς.

Παράλληλα, επιδιώκει να αποδείξει ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω ελέγχου, ακόμη κι αν πρόκειται για πολιτικούς αντιπάλους.

Στην πολιτική υπάρχουν δύο δρόμοι όταν δέχεσαι διαρκή πυρά.

Ο πρώτος είναι να περιορίζεσαι σε διαψεύσεις.

Ο δεύτερος είναι να αντεπιτίθεσαι με στοιχεία, έγγραφα και θεσμικές πρωτοβουλίες.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δείχνει ότι έχει επιλέξει τον δεύτερο.

Το αν αυτή η στρατηγική θα αποδώσει πολιτικά, θα το αποφασίσουν οι πολίτες.

Το βέβαιο είναι ότι η σύγκρουση με τον Παύλο Πολάκη, τον Μάριο Σαλμά και συνολικά το αφήγημα της περιόδου Novartis εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου πλέον δεν θα κυριαρχούν μόνο οι τηλεοπτικές ατάκες, αλλά και οι διοικητικές πράξεις, οι δικαστικές εξελίξεις και η πολιτική αξιοπιστία κάθε πλευράς.

Πηγή: pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο