Διεθνή

Δημοσκόπηση – ΠΓΔΜ: «Ναι» στο δημοψήφισμα για το ονοματολογικό

Δημοσκόπηση – ΠΓΔΜ: «Ναι» στο δημοψήφισμα για το ονοματολογικό
Με πάνω από 40% προηγείται το «Ναι» στο δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Στο ερώτημα «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας;» το 41,5% απαντά ναι και το 35,1% όχι.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Μ-Prospect για το MCIC και δημοσιεύει το σκοπιανό πρακτορείο MIA, το «ναι» προηγείται κατά 6,4 μονάδες έναντι του «όχι», τη στιγμή που σε προηγούμενες σφυγμομετρήσεις προηγούνταν το «όχι».

Στις νεότερες ηλικίες, το 49,2% τάσσεται υπέρ της συμφωνίας και της ένταξης της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Στις εθνοτικές ομάδες το 27,4% των σλαβόφωνων δηλώνει ότι θα ψηφίσει υπέρ και το 45,2% κατά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των αλβανόφωνων (88%) θα ψηφίσει υπέρ.

Χάσμα ανάμεσα κοινότητες της ΠΓΔΜ

Η αλβανική μειονότητα τάσσεται συντριπτικά υπέρ, σε ποσοστό 88%, ενώ αντίθετα ανάμεσα στους «Μακεδόνες» μόλις το 27,4% προκρίνει την λύση των Πρεσπών ενώ το 45,2% την απορρίπτει.

Ανεξαρτήτως πάντως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, η ένταξη στην ΕΕ (80,4%) και στο ΝΑΤΟ (79,9%) συνεχίζει να απολαμβάνει τη στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών.

Το 66,4% απαντά πως θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Η σφυγμομέτρηση διεξήχθη τηλεφωνικά από τις 24 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου 2018 σε δείγμα 1.026 ψηφοφόρων.

Άξιο αναφοράς είναι ότι  το δημοψήφισμα θα κοστίσει 2,7 εκατ. ευρώ στην ΠΓΔΜ. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα δαπανηθεί αυτό το ποσό, περικόπτοντας κατά 20% εκείνο που είχε εγκρίνει το κοινοβούλιο της χώρας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments