Διεθνή

Τουρκία: Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της βουλής ενέκρινε τη συμφωνία με τη Λιβύη

Τουρκία: Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της βουλής ενέκρινε τη συμφωνία με τη Λιβύη
Τουρκία: Ανοίγει ο δρόμος για την τελική ψηφοφορία στη γενική συνέλευση της τουρκικής βουλής, αργότερα μέσα στην ημέρα

Τουρκία: Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου ενέκρινε την Πέμπτη την αμφιλεγόμενη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Λιβύης, σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο. Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή ενέκρινε τη συμφωνία, η οποία θα προσφέρει στην Τουρκία πρόσβαση σε οικονομική ζώνη σε όλη τη Μεσόγειο, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική ψηφοφορία στη γενική συνέλευση του κοινοβουλίου, αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στην Τρίπολη την προηγούμενη εβδομάδα και υπέγραψε την εν λόγω συμφωνία με τη Λιβύη, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων στη βουλή της αφρικανικής χώρας, καθώς «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση» της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης, με δεδομένο πως θα παραχωρούσε στην τουρκική κυβέρνηση το δικαίωμα χρήσης του εναέριου χώρου και των υδάτων της, καθώς και την οικοδόμηση στρατιωτικών βάσεων στα έδαφος της. Παράλληλα, έντονη ήταν η αντίδραση και από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, οι κυβερνήσεις των οποίων κάνουν λόγο για «σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Υπουργείο Εξωτερικών: Εξετάζεται αυτή τη στιγμή το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης

Το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης μελετάται αυτή την ώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών. Άγνωστο παραμένει το πως έφτασε αυτό το έγγραφο στα χέρια της Αθήνας. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει δοθεί από λιβυκή πηγή. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την απόφαση για την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνεται ότι το περιεχόμενο του μνημονίου αντίκειται στις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η συνεργασία θα κινηθεί στη βάση της αρχής της ίσης κατανομής, ενώ το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως με βάση την αρχή αυτή, στα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να δοθεί ΑΟΖ.

Δείτε το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης που κατατέθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση (αγγλικά, τουρκικά και αραβικά) ΕΔΩ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments