Πολιτική

Πέτσας Oruc Reis: «Δεν πάμε σε διερευνητικές επαφές όσο υπάρχει στην περιοχή»

Πέτσας Oruc Reis: «Δεν πάμε σε διερευνητικές επαφές όσο υπάρχει στην περιοχή»
Πέτσας Oruc Reis: Στη Σύνοδο Κορυφής θα θέσει η Ελλάδα τις νέες προκλητικές ενέργειας της Άγκυρας, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Τι τόνισε για τις κυρώσεις.

Σε διπλωματικό πυρετό βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τις νέες ενέργειες της Τουρκίας να βγάλει για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο το Oruc Reis και να εκδώσει νέα παράνομη NAVTEX νοτίως του Καστελόριζου. Σχολιάζοντας τις κινήσεις αυτές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως η χώρα μας θα ζητήσει να συζητηθεί το ζήτημα στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 15-16 Οκτωβρίου. Κάτι που τόνισε και χθες και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, Σαρλ Μισέλ.

“Θα ζητήσουμε να συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή το ζήτημα της Τουρκίας, καθώς δεν αποδεικνύει συνέπεια και συνεχεία στις πράξεις της” είπε ο κ. Πέτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα «όσο υπάρχει το Oruc Reis στην περιοχή δεν πρόκειται να πάει σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το δίλημμα για την Άγκυρα ήταν ξεκάθαρο, αποκλιμάκωση ή κυρώσεις και αν επιμένει να δημιουργεί ένταση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, τόνισε ότι θα τα αναπτύξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας σήμερα το απόγευμα. Επίσης εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα υπαναχωρήσει από αυτό που καλλιέργησε στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς η πολιτική του κατευνασμού δε θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, αλλά στα αντίθετα Επανέλαβε ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι ξεκάθαρο και άφορα μόνο τις θαλάσσιες ζώνες.

«Θέλουμε να διευθετηθούν οι διαφορές μας και το αποδείξαμε με τις συμφωνίες που προχωρήσαμε με την Αίγυπτο και την Ιταλία. Αν δεν τα βρούμε υπάρχει και το διεθνές δικαστήριο της Χάγης” τόνισε και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για καμία ελληνική κυβέρνηση που να άφορα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ανέμενε την τούρκικη κίνηση με το Oruc Reis μετά από τη συνάντηση που είχαν οι κύριοι Δένδιας και Τσαβούσογλου, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως προσωπικά δεν τον ξάφνιασε η τουρκική μεταστροφή και οι εταίροι που πίστευαν ότι η Άγκυρα είναι αξιόπιστη, διαπίστωσαν την αναξιοπιστία της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments