Οικονομία

Τουρκική λίρα: Σημείωσε και νέα υποχώρηση – Εξανεμίστηκαν τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας

Τουρκική λίρα: Σημείωσε και νέα υποχώρηση – Εξανεμίστηκαν τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας
Τουρκική λίρα: Νέα υποχώρηση σημείωσε η τουρκική λίρα παρά την ανάκαμψη που είχε σημειωθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Νέα υποχώρηση σημείωσε η τουρκική λίρα παρά την ανάκαμψη που είχε σημειωθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Έτσι η λίρα υποχώρησε έως και 2% την Τρίτη διευρύνοντας έτσι τις απώλειες που σημειώθηκαν και χθες, ωστόσο εξανεμίστηκαν έτσι τα όποια κέρδη είχαν συγκεντρωθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Ποια τα νέα δεδομένα

Το πρωί της Τρίτης, η λίρα είχε υποχωρήσει κατά 1,7% έναντι της χθεσινής τιμής της, φτάνοντας στα 11,9 δολάρια, ενώ είχε σημειώσει ως χαμηλό τα 11,949 δολάρια νωρίτερα. Παρά την τεράστια ανάκαμψη που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 37% της αξίας του έναντι του αμερικανικού νομίσματος μέχρι στιγμής φέτος.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των traders, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας εξαιρουμένων των ανταλλαγών μειώθηκαν περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης να σημειώνεται τις πρώτες δύο ημέρες της εβδομάδας. Επιπλέον μειώθηκαν κατά 17-18 δισ. δολάρια την περασμένη Παρασκευή σε σχέση με τις αρχές του μήνα, όταν η τράπεζα ξεκίνησε τις άμεσες παρεμβάσεις της.

Τουρκική λίρα: Υποχώρησε σχεδόν 8% έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα

Πτωτική ήταν η πορεία της τουρκικής λίρας τη Δευτέρα παρά τις παρεμβάσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η λίρα έφτασε έως και στα 11,6 δολάρια τη Δευτέρα πριν μειώσει τις απώλειες. Το ράλι της περασμένης εβδομάδας επανέφερε το τουρκικό νόμισμα στα επίπεδα που είχε στα μέσα Νοεμβρίου. Την προηγούμενη Δευτέρα, είχε βυθιστεί στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 δολαρίων, μετά από μια διολίσθηση πολλών μηνών λόγω των φόβων για σπειροειδή πληθωρισμό που προκλήθηκε από μια διαδοχική μείωση των επιτοκίων που σχεδίασε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments