Διεθνή

Ουκρανία: Προειδοποίηση Μόσχας για εξοπλισμούς σε Κίεβο και κίνδυνος ξαφνικής ανάφλεξης

Ουκρανία: Προειδοποίηση Μόσχας για εξοπλισμούς σε Κίεβο και κίνδυνος ξαφνικής ανάφλεξης
Ουκρανία: Η Μόσχα προειδοποίησε το Κίεβο σχετικά με τα δημοσιεύματα που έκανα λόγο για ουκρανικό αίτημα απόκτησης του συστήματος THAAD.

Η Μόσχα προειδοποίησε για ακόμη μία φορά την Ουκρανία. Ο λόγος είναι ότι το Κίεβο υπέβαλε αίτημα στις ΗΠΑ για την προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD. Ακόμη, έκανε σαφές πως μια τέτοια κίνηση θα επιδείνωνε την ουκρανική κρίση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ τόνισε πως εάν η Ουάσινγκτον εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο τέτοιων προμηθειών, θα μείωνε τις πιθανότητες για εξεύρεση πολιτικής διπλωματικής λύσης στην αντιπαράθεση για την Ουκρανία. Ο έτερος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Πάνκιν, δήλωσε ότι η Μόσχα ελπίζει να επιλυθούν διπλωματικά οι απαιτήσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφάλειας από τη Δύση καθώς και η ουκρανική κρίση.

“Εφιάλτης” της Ρωσίας τα συστήματα THAAD

Το σύστημα πυραυλικής αεροπορικής άμυνας THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από εχθρικές εισερχόμενες απειλές, όπως τακτικά βαλλιστικά βλήματα ή και πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειες, μέχρι 200 χιλιόμετρα και σε υψόμετρο 150 χιλιομέτρων, γεγονός που το καθιστά ικανό να αναχαιτίζει τόσο εξω-ατμοσφαιρικούς όσο και ενδο-ατμοσφαιρικούς πυραύλους.

Το σύστημα THAAD είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στο να αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων, χρησιμοποιώντας τεχνολογία hit-to-kill, ενώ αξίζει να σημειωθεί ο μεγάλος βαθμός διαλειτουργικότητας του συστήματος με άλλα Συστήματα Βαλλιστικής Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ (BMDS), όπως οι Patriot / PAC-3.

Οι παραπάνω λόγοι καθιστούν τα συστήματα αυτά μεγάλο πρόβλημα για τους Ρώσους, διότι συνιστά μια αντιπαυραυλική «ασπίδα» υψηλής ισχύος και αποτελεσματικότητας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει τακτικά βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα τύπου Iskander στη Λευκορωσία, τα οποία μπορούν να πλήξουν θέσεις και στόχους στο ουκρανικό έδαφος.

Το ενδεχόμενο της de facto διχοτόμησης της Ουκρανίας

Ο Αλέξανδρος Δρίβας σε συνέντευξη του στο pagenews.gr, είχε μιλήσει σχετικά με το ενδεχόμενο διχοτόμησης της Ουκρανίας. Ο διεθνολόγος ανέφερε ότι  “Οι Ρώσοι ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι στη Δυτική Ουκρανία δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτή κατάσταση δηλαδή το αντιρωσικό μένος εδώ και 10 χρόνια περίπου είναι σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα.

Από την άλλη ξέρουν ότι η Ανατολική πλευρά της Ουκρανίας είναι πάρα πολύ σημαντική για τα ρωσικά συμφέροντα και είναι υπέρ των ρωσικών θέσεων οι Ρωσόφιλοι της Ουκρανίας στα Ανατολικά. Για τους Ρώσους επειδή η Ανατολική Ουκρανία συνδέεται και με τον Καύκασο είναι ακόμη πιο σημαντική. Οπότε νομίζω ότι το πρώτο μέλημα της Ρωσίας είναι να πάρει το ελάχιστο δυνατό, το οποίο είναι μια de facto διχοτόμηση με την Ανατολική Ουκρανία δική της…”. DE-FACTO1

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments