Διεθνή

ΗΠΑ προς Κίεβο: Πιθανή ρωσική εισβολή εντός 48 ωρών

ΗΠΑ προς Κίεβο: Πιθανή ρωσική εισβολή εντός 48 ωρών
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε την ουκρανική πλευρά περί επικείμενης ρωσικής εισβολής μέσα στο προσεχές 48ωρο - Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ενόψει των καταιγιστικών εξελίξεων

Θέμα ωρών θεωρούν οι ΗΠΑ τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση του αμερικανικού δικτύου CNN, οι Αμερικανοί ενημέρωσαν την ουκρανική κυβέρνηση για πιθανή ρωσική εισβολή μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Λευκός Οίκος επικοινώνησε απευθείας με το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοινώνοντας πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, επίκειται ευρεία ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Το CNN μετέδωσε πως, σύμφωνα με πηγή από τον Λευκό Οίκο, η πιθανότερη περιοχή για την εισβολή των Ρώσων είναι η βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο.

Την ίδια ώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί η Ουκρανία, ενώ ο τον πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ήδη μερική επιστράτευση.

Ο Λετονός πρωθυπουργός δήλωσε στο CNN ότι η Μόσχα έχει ήδη αρχίσει να μεταφέρει άρματα μάχης και στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Ουκρανία.

Μαζική κυβερνοεπίθεση δέχθηκαν πολλοί ουκρανικοί κρατικοί ιστότοποι, μεταξύ των οποίων οι ιστοσελίδες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και ιστότοποι τραπεζών στη χώρα.

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

Η ρωσο-ουκρανική κρίση θα απασχολήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει συγκεντρώσει περίπου το 100% των δυνάμεων που οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι θα χρησιμοποιήσει για εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Οι δυτικές χώρες, η μία μετά την άλλη, ανακοίνωσαν κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, την ώρα που νέες δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ανάπτυξη επιπλέον ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμού στη Λευκορωσία αλλά και στη δυτική Ρωσία κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, εξέδωσα διάταγμα για τη στρατολόγηση εφέδρων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πρέπει να αυξήσουμε την ετοιμότητα του ουκρανικού Στρατού» σημείωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Περίπου 36.000 έφεδροι, ηλικίας από 18 – 60 ετών, έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Ουκρανού προέδρου.

Η διπλωματική αποστολή της Ρωσίας αποχώρησε από την Ουκρανία, ενώ με ψήφισμα από την ουκρανική βουλή επετράπη η οπλοφορία των πολιτών για λόγους αυτοάμυνας.

Στο Ντονμπάς, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά, με τον ουκρανικό Στρατό να ανακοινώνει ότι ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του και άλλοι έξι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές. Στην ελεγχόμενη από την ουκρανική κυβέρνηση περιοχή του Λουγκάνσκ, ένα σπίτι τυλίχθηκε στις φλόγες ύστερα από βομβαρδισμό, ενώ πολλοί κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, φοβούμενοι κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ έκαναν λόγο για 1.200 εχθροπραξίες από 330 την προηγούμενη ημέρα. Βαρέα όπλα, όπως οι συστοιχίες πυραύλων Grad  χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές της ρωσο-ουκρανικής μεθορίου.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με αφορμή την Ημέρα της Υπεράσπισης της Πατρίδας την Τρίτη στη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ανοικτός σε διάλογο, τονίζοντας ωστόσο ότι τα ρωσικά συμφέροντα είναι αδιαπραγμάτευτα.

«Η χώρα μας είναι πάντα ανοιχτή για άμεσο και ειλικρινή διάλογο, για αναζήτηση διπλωματικών λύσεων στα πιο σύνθετα προβλήματα. Αλλά επαναλαμβάνω: τα συμφέροντα της Ρωσίας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι αδιαπραγμάτευτα για εμάς» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τις κινήσεις εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments