Διεθνή

Ζελένσκι: Δεν θέλουμε να μείνουμε στην ιστορία σαν τους 300 Σπαρτιάτες

Ζελένσκι: Δεν θέλουμε να μείνουμε στην ιστορία σαν τους 300 Σπαρτιάτες
Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε απευθείας συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του κάνοντας μάλιστα αναφορά στο θρυλικό πλέον μεγάλο λευκό τραπέζι

«Ο χρόνος έχει σταματήσει για μας» δήλωσε σε δραματικούς τόνους ο πρόεδρος Ζελένσκι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:«Δεν θέλω η ιστορία να μας καταγράψει ως έναν θρύλο όπως αυτόν των 300 Σπαρτιατών. Θέλω ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στη Δύση να στείλε πολεμικά μαχητικά αεροσκάφη. «Αν δεν έχετε τη δύναμη να κλείσετε τους ουρανούς, τότε δώστε μου αεροπλάνα», είπε, προσθέτοντας «Αν δεν υπάρχουμε πια, Θεός φυλάξοι, η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία θα είναι οι επόμενες», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι κάλεσε για άμεσες συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι είναι «ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτός ο πόλεμος».

«Δεν επιτιθέμεθα στη Ρωσία και δεν σκοπεύουμε να της επιτεθούμε. Τι θέλεις από εμάς; Αφήστε τη γη μας», επισήμανε.

Αναφερόμενος στον Ρώσο ηγέτη που δέχεται τους παγκόσμιους ηγέτες στο διάσημο πλέον λευκό τραπέζι, ο Ζελένσκι είπε: «Κάτσε μαζί μου. Απλά όχι 30 μέτρα μακριά όπως με τον (Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν)».

Χαρακτήρισε «καθήκον» την υπεράσπιση της πατρίδας και έκανε έκκληση στις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών.

«Να γνωρίζουν οι Ρωσίδες μητέρες που στέλνουν στη μάχη τα παιδιά τους, 18 χρονών, τι συμβαίνει. Θέλω να καταλάβουν γιατί στέλνουν τα παιδιά τους εδώ», είπε συγκεκριμένα.

«Οι Ρώσοι χάνουν περισσότερους ανθρώπους από ό, τι εμείς. Φέρνουν μαζί τους εργαλεία για να αποτεφρώσουν τα πτώματά τους. Ίσως οι μητέρες να μη μάθουν ποτέ πως τα παιδιά τους πέθαναν εδώ», είπε σε άλλο σημείο του διαγγέλματός του ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Είμαστε η άμυνα ανάμεσα στην Ρωσία και τον πολιτισμό» πρόσθεσε ακόμη, συμπληρώνοντας: «Ο χρόνος έχει σταματήσει για μας».

Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους, τους κάλεσε να στρέψουν ακόμα περισσότερο την προσοχή τους στις γειτονικές τους χώρες και «να καταλάβουν ότι, αν θέλουν να υπερασπιστούν τις χώρες τους, θα πρέπει να μην ασχολούνται μόνο με αυτές», αλλά να κοιτάξουν το μεγάλο κάδρο.

Ο κΖελένσκι αναφέρθηκε στους βομβαρδισμούς των Ρώσων, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενεργοποιηθεί. «Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αμάχους. Αν δεν σταματήσουν τώρα, πόσο νομίζετε ότι θα αντέξουμε; Πόσο θα μπορέσουμε να αντέξουμε;», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments