Διεθνή

Στόλτενμπεργκ: Με ανοιχτές αγκάλες θα υποδεχθούμε Φινλανδία και Σουηδία

Στόλτενμπεργκ: Με ανοιχτές αγκάλες θα υποδεχθούμε Φινλανδία και Σουηδία

Πηγή Φωτογραφίας: Φώτο αρχείου

Στόλτενμπεργκ: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε σε Σουηδία και Φινλανδία για θερμό καλοσώρισμα στις "αγκάλες" του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλντεμπεργκ δεσμεύτηκε για ένα ιδιαίτερα θερμό καλοσώρισμα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, εφ’ όσον αποφασίσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι, αν επιλέξουν την ένταξή τους, η ασφάλειά τους θα είναι εγγυημένη.

«Αν αποφασίσουν να καταθέσουν αίτηση, η Φινλανδία και η Σουηδία θα γίνουν δεκτές στο ΝΑΤΟ με ανοικτές αγκάλες. Είναι οι στενότεροί μας εταίροι, είναι ισχυρές και ώριμες δημοκρατίες, είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουμε εργαστεί μαζί για πολλά χρόνια.

“Η ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας έχει σημασία για όλους τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους”

Γνωρίζουμε ότι οι ένοπλές τους δυνάμεις ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, είναι συμβατές με εκείνες του ΝΑΤΟ, εκπαιδευόμαστε μαζί, ασκούμαστε μαζί και έχουμε συνεργαστεί σε διαφορετικές αποστολές και επιχειρήσεις. (…)

Μόλις αποφασίσουμε να τις προσκαλέσουμε, αυτό θα στείλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ότι η ασφάλεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας έχει σημασία για όλους τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ. Από την Αθήνα η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν έστειλε σαφές μήνυμα στους ΝΑΤΟϊκούς ηγέτες ότι η χώρα της θα συνδράμει στη συνολική ασφάλεια της Συμμαχίας.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια των κοινών της δηλώσεων με τον Έλληνα ομόλογό της Κυριάκο Μητσοτάκη, «θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελλάδα για τη σταθερή της στήριξη στην εμβάθυνση της σχέσης μας με το ΝΑΤΟ. Αυτή η συνεργασία μας καθιστά έτοιμους για ένταξη, αν το αποφασίσουμε. Εφ’ όσον η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα συμβάλουμε στην ασφάλεια ολόκληρης της Συμμαχίας».

Τι ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα στηρίζει, όμως η απόφαση ανήκει στον φινλανδικό λαό: «Η Ελλάδα θα σεβαστεί την κυρίαρχη απόφαση του φινλανδικού λαού, υπό το πρίσμα επίσης της στενής συνεργασίας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά της ήδη μακρόχρονης συνεργασίας μεταξύ της Φινλανδίας και της Συμμαχίας».

Αν και εταίρος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία, η οποία έχει συνοριογραμμή άνω των 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, είχε δεσμευθεί σε ουδετερότητα από το 1944 και μετά. Παρ’ όλα αυτά, η ρωσική εισβολή έχει αλλάξει άρδην το σκηνικό της ασφάλειας στην περιοχή, κάτι που αναγνωρίζουν και οι πολίτες της Φινλανδίας που πλέον, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, στηρίζουν την ένταξη της χώρας τους στη Συμμαχία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments