Διεθνή

Al Jazeera: Στην Ιαπωνία ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός

Al Jazeera: Στην Ιαπωνία ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Έτσι, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν κατόρθωσε να επιτύχει το στόχο της αναφορικά με το ύψος του πληθωρισμού και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία των 1255 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός παρέμεινε, στην Ιαπωνία, άνω του 2%. Έτσι, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν κατόρθωσε να επιτύχει το στόχο της αναφορικά με το ύψος του πληθωρισμού και ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία των 1255 εκατομμυρίων κατοίκων.

Συγκεκριμένα, ο βασικός καταναλωτικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας παρέμεινε πάνω από τον στόχο του 2% της Κεντρικής Τράπεζας για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούνιο, καθώς η οικονομία αντιμετώπισε πιέσεις από τις υψηλές παγκόσμιες τιμές των πρώτων υλών που ανέβασαν το κόστος των εισαγωγών της χώρας.

Η άνοδος των τιμών καταναλωτή αμφισβητεί την άποψη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, ότι οι πρόσφατες αυξήσεις τιμών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα είναι ουσιαστικά κάπως προσωρινές.

Ο εθνικός βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,2% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία.

Η άνοδος των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, που οφείλεται εν μέρει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στην απότομη αποδυνάμωση του γεν που αυξάνει μοιραία το κόστος των εισαγωγών, αναμένεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό του βασικού καταναλωτή της Ιαπωνίας πάνω από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να αφήνει τον συνολικό ρυθμό των αυξήσεων των τιμών στην Ιαπωνία πολύ κάτω από πολύ πιο απότομες αυξήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς η υποτονική αύξηση των μισθών και η αργή ανάκαμψη της κατανάλωσης αποθαρρύνουν τις ιαπωνικές επιχειρήσεις από τις αυξήσεις των τιμών.

Ο πληθωρισμός στις 19 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ έχει εκτοξευθεί στα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών, πάνω από το 8%. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα ήταν στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 40 ετών.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, από τη μεριά της, αύξησε, την Πέμπτη, την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό του βασικού καταναλωτή για το τρέχον οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2023 στο 2,3% από 1,9%, αλλά διατήρησε τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια σε ισχύ, ακόμη και όταν πολλοί από τους ομολόγους της σε παγκόσμιο επίπεδο αυστηροποιούν απότομα την πολιτική τους, σε μια προσπάθεια μείωσης των πιέσεων στις τιμές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments