Διεθνή

Βρετανία: Ζητούν μεγαλύτερη στήριξη στα νοικοκυριά λόγω ενεργειακής ακρίβειας

Βρετανία: Ζητούν μεγαλύτερη στήριξη στα νοικοκυριά λόγω ενεργειακής ακρίβειας

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

Βρετανία: Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση της Βρετανίας, καθώς πρέπει να αυξήσει την οριζόντια επιδότηση των 400 λιρών ανά νοικοκυριό κατά 150%, για την πληρωμή των φουσκωμένων λογαριασμών ενέργεια

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση της Βρετανίας, καθώς πρέπει να αυξήσει την οριζόντια επιδότηση των 400 λιρών ανά νοικοκυριό κατά 150%, για την πληρωμή των φουσκωμένων λογαριασμών ενέργεια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ο οργανισμός προάσπισης των δικαιωμάτων του καταναλωτή Which?.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει πως αν οι 400 λίρες δεν αυξηθούν σε 1.000, τότε εκατομμύρια βρετανικές οικογένειες θα υποστούν πρωτόγνωρες οικονομικές δυσχέρειες. Η προειδοποίηση του οργανισμού Which? έρχεται την παραμονή των ανακοινώσεων της Παρασκευής για τη νέα αύξηση στο πλαφόν χρεώσεων για την ενέργεια που καταναλώνουν τα βρετανικά νοικοκυριά.

Η νέα αύξηση, που θα ισχύσει από τον Οκτώβριο, αναμένεται να ανεβάσει έναν τυπικό λογαριασμό ενέργειας για ένα μέσο νοικοκυριό σε 2.800 με 3.600 λίρες το χρόνο, από 1.971 λίρες σήμερα.

Ο οργανισμός λέει ότι η κρατική ενίσχυση προς τους τους πολίτες πρέπει να λάβει υπόψη τις αναθεωρημένες προς τα πάνω εκτιμήσεις για την πορεία του πλαφόν χρεώσεων, το οποίο θα αυξηθεί περαιτέρω τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο του 2023.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ιδρύματος κοινωνικών μελετών Resolution Foundation, Τζόνι Μάρσαλ, προειδοποίησε από την πλευρά του ότι «μια καταστροφή έρχεται αυτόν το χειμώνα», σημειώνοντας ότι πολλές οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παροχή ενέργειας διότι θα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο νέος Πρωθυπουργός θα πρέπει να διανοηθεί τα αδιανόητα ως προς τις πολιτικές που χρειάζονται για επαρκή στήριξη εκεί που χρειάζεται περισσότερο».

Το Resolution Foundation καλεί την κυβέρνηση να αυξήσει κατά 1% το φόρο εισοδήματος ώστε να χρηματοδοτείται ένα νέο «κοινωνικό τέλος ενέργειας» για οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η British Gas, ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει το 10% των κερδών της προς ενίσχυση των πιο φτωχών πελατών της «για τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης». Αυτό σημαίνει ότι αρκετά νοικοκυριά θα λάβουν από την εταιρεία ένα βοήθημα που θα κυμαίνεται από 250 έως 750 λίρες.

Σημειώνεται ότι η British Gas κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του έτους λειτουργικά κέρδη ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών, πόσο πενταπλάσιο από το κέρδος των 262 εκατομμυρίων λιρών του περσινού πρώτου εξαμήνου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments