Διεθνή

Συναγερμός: Οι διαρροές στον Nord Stream έφεραν υποψίες δολιοφθοράς – Σκαρφάλωσε και η τιμή φυσικού αερίου

Συναγερμός: Οι διαρροές στον Nord Stream έφεραν υποψίες δολιοφθοράς – Σκαρφάλωσε και η τιμή φυσικού αερίου

Πηγή Φωτογραφίας: reuters

Η Ρωσία, η οποία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, είπε ότι η δολιοφθορά ήταν μια πιθανότητα και ότι το περιστατικό υπονόμευσε την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη μετά τις διαρροές που διαπιστώθηκαν σε τρεις υποθαλάσσιους αγωγούς του Nord Stream, στη Βαλτκή, εγείροντας υπόνοιες για δολιοφθοράς σε υποδομές στο επίκεντρο μιας ενεργειακής αδιέξοδης κατάστασης.

Ωστόσο, δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από οποιοδήποτε κακό παιχνίδι, εάν αποδειχτεί, στους αγωγούς Nord Stream που η Ρωσία και οι Ευρωπαίοι εταίροι ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας μίλησε ευθέως για δολιοφθορά, ενώ ο Δανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η Ρωσία, η οποία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, είπε ότι η δολιοφθορά ήταν μια πιθανότητα και ότι το περιστατικό υπονόμευσε την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου. Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος το χαρακτήρισε ρωσική επίθεση για να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη, χωρίς να δώσει αποδείξεις.

Οι αγωγοί Nord Stream υπήρξαν σημεία ανάφλεξης σε έναν κλιμακούμενο ενεργειακό πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών και της Μόσχας που έχει πλήξει τις μεγάλες δυτικές οικονομίες, έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη και πυροδότησε ένα κυνήγι για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Η Ναυτιλιακή Αρχή της Σουηδίας εξέδωσε προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1 την ημέρα μετά την ανακάλυψη διαρροής στον κοντινό αγωγό Nord Stream 2 που ώθησε τη Δανία να περιορίσει τη ναυτιλία και να επιβάλει μια μικρή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας δημοσίευσαν ένα βίντεο που δείχνει φυσαλίδες να βράζουν μέχρι την επιφάνεια της θάλασσας. Η μεγαλύτερη διαρροή αερίου είχε προκαλέσει επιφανειακή διαταραχή διαμέτρου πολύ μεγαλύτερης του 1 χιλιομέτρου ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις.

«Σήμερα αντιμετωπίσαμε μια πράξη δολιοφθοράς, δεν γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες του τι συνέβη, αλλά βλέπουμε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια πράξη δολιοφθοράς, που σχετίζεται με το επόμενο βήμα κλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός κατά τα εγκαίνια ενός νέου αγωγού μεταξύ Νορβηγίας και Πολωνίας.

Σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία κατέγραψαν ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές των διαρροών τη Δευτέρα, δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT το Εθνικό Κέντρο Σεισμολογίας της Σουηδίας. Το γερμανικό κέντρο γεωλογικών ερευνών GFZ είπε επίσης ότι ένας σεισμογράφος στο νησί Bornholm της Δανίας κατέγραψε δύο φορές αιχμές τη Δευτέρα.

Κίνδυνος έκρηξης

Οι διαρροές ήταν πολύ μεγάλες και θα μπορούσε να χρειαστεί ίσως μια εβδομάδα για να σταματήσει η αποστράγγιση αερίου από τον αγωγό Nord Stream 2, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Δανίας, Kristoffer Bottzauw.

Τα πλοία θα μπορούσαν να χάσουν την άνωση εάν έμπαιναν στην περιοχή.

«Η επιφάνεια της θάλασσας είναι γεμάτη μεθάνιο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκρήξεων στην περιοχή», είπε ο Bottzauw.

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντερικσεν είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί δολιοφθορά. «Μιλάμε για τρεις διαρροές με κάποια απόσταση μεταξύ τους και γι’ αυτό είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι είναι σύμπτωση», είπε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τα χαρακτήρισε “πολύ ανησυχητικά νέα. Πράγματι, μιλάμε για κάποια ζημιά ασαφούς φύσης στον αγωγό στην οικονομική ζώνη της Δανίας”. Είπε ότι επηρέασε την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.

Κανένας από τους δύο αγωγούς δεν διοχέτευε αέριο στην Ευρώπη τη στιγμή που διαπιστώθηκαν οι διαρροές, αλλά τα περιστατικά θα διαλύσουν τις εναπομείνασες προσδοκίες ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να λάβει φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 1 πριν από τον χειμώνα.

Ο χειριστής Nord Stream είπε ότι η ζημιά ήταν «άνευ προηγουμένου».

Και οι δύο αγωγοί περιείχαν αέριο αν και δεν ήταν σε λειτουργία.

Η Gazprom,  η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία με μονοπώλιο στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι πρόκειται για σκόπιμη ζημιά», είπε μια ευρωπαϊκή πηγή ασφαλείας, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. «Πρέπει να ρωτήσεις: Ποιος θα κέρδιζε;»

Διακοπή προμηθειών

Η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 πριν αναστείλει εντελώς τις ροές τον Αύγουστο, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις για πρόκληση τεχνικών δυσκολιών. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί λένε ότι αυτό ήταν πρόσχημα για να σταματήσει η παροχή φυσικού αερίου.

Ο νέος αγωγός Nord Stream 2 δεν είχε ακόμη εισέλθει σε εμπορική λειτουργία. Το σχέδιο να το χρησιμοποιήσει για την προμήθεια φυσικού αερίου καταργήθηκε από τη Γερμανία λίγες μέρες πριν η Ρωσία στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.

«Οι πολλαπλές υποθαλάσσιες διαρροές σημαίνουν ότι κανένας από τους αγωγούς δεν θα παραδώσει πιθανό αέριο στην ΕΕ τον ερχόμενο χειμώνα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας», έγραψε η Eurasia Group.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν στις ειδήσεις, με την τιμή αναφοράς του Οκτωβρίου στην Ολλανδία να σκαρφαλώνει σχεδόν 10% την Τρίτη. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι κάτω από τις κορυφές του τρέχοντος έτους, αλλά παραμένουν πάνω από 200% υψηλότερες από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021.

Η Αρχή Ασφάλειας Πετρελαίου της Νορβηγίας (PSA) προέτρεψε τις εταιρείες πετρελαίου τη Δευτέρα να είναι σε επαγρύπνηση σχετικά με μη αναγνωρισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που φαίνονται να πετούν κοντά σε νορβηγικές υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου, προειδοποιώντας για πιθανές επιθέσεις.

Η Σουηδική Ναυτιλιακή Διοίκηση (SMA) δήλωσε ότι δύο διαρροές στο Nord Stream 1, μία στη σουηδική οικονομική ζώνη και μία στη ζώνη της Δανίας, ήταν βορειοανατολικά του Bornholm της Δανίας.

«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε για να βεβαιωθούμε ότι κανένα πλοίο δεν πλησιάζει πολύ στην τοποθεσία», δήλωσε εκπρόσωπος της SMA.

Οι δανικές αρχές ζήτησαν να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου της Δανίας μετά τις διαρροές, ένα βήμα που θα απαιτούσε αυξημένες διαδικασίες ασφαλείας για τις εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments