Διεθνή

Το νέο κοίτασμα στην Κύπρο και η πικρία του Ακάρ

Το νέο κοίτασμα στην Κύπρο και η πικρία του Ακάρ
Από νωρίς σήμερα, με ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας,  ένα νέο κοίτασμα φυσικού αερίου ανακαλύφθηκε 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού. 

Από νωρίς σήμερα, με ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας,  ένα νέο κοίτασμα φυσικού αερίου ανακαλύφθηκε 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του νησιού. Ο όγκος του αποθέματος φυσικού αερίου που βρέθηκε στις εργασίες γεώτρησης της κοινοπραξίας που σχηματίστηκε από την ιταλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni και τη γαλλική TotalEnergies είναι περίπου 85 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η ανακάλυψη έγινε στον στόχο «Ζευς 1» και ο στόχος αυτός βρίσκεται στο έκτο αγροτεμάχιο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), την οποία έχει ανακηρύξει η Κύπρος.

Με βάση τη σχετική ειδησεογραφία, το κοίτασμα φυσικού αερίου, που βρέθηκε, είναι μεγαλύτερο από αυτό που ανακάλυψε στο 6ο αγροτεμάχιο η ιταλογαλλική κοινοπραξία, κατά τον περασμένο Αύγουστο. Ο όγκος του αποθέματος φυσικού αερίου υπολογίζεται σε 70 – 90 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Με την ανακάλυψη αυτού του νέου ενεργειακού κοιτάσματος, ενισχύεται η πιθανότητα η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου να αποτελέσει νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη και η ανακάλυψη να συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης.

Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy είχε εντοπίσει κοιτάσματα φυσικού αερίου το 2011, κατά τη διάρκεια των εργασιών γεώτρησης στο 12ο «θαλασσοτεμάχιο», στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η Νότια Κύπρος χωρίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της σε 13 χωριστά «θαλασσοτεμάχια» και η ένταση που επιχειρεί να εγείρει η Τουρκία περικλείει ουσιαστικά δύο πτυχές.

Η πρώτη από αυτές άπτεται των περιοχών, στις οποίες  το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου έχει χορηγήσει άδειες έρευνας φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου, γνωστή με τα αρχικά «TPAO». Αυτές οι περιοχές επισημαίνονται ως ζώνες A, B, C, D, E, F και G. Η περιοχή, η οποία σημειώνεται από την δική μας, νόμιμη πλευρά με τους αριθμούς 1, 2, 3, 8, 9, 12 και 13, τέμνεται με τις περιοχές E, F, G της νομικά αυθαίρετης τουρκικής πλευράς.

Άλλο σημείο έντασης είναι το νομικά έωλο μνημόνιο για τον περιορισμό της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Με βάση το ψευδομνημόνιο, το 6ο αγροτεμάχιο της Νότιας Κύπρου τέμνεται με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Μάλιστα, η Τουρκία, σε έγγραφο που εστάλη στα Ηνωμένα Έθνη με ημερομηνία τον μακρινό Απρίλιο του 2017, χαρακτήρισε τη χορήγηση άδειας έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων από την Κύπρο στο 6ο θαλασσοτεμάχιο ως «προκλητική ενέργεια» και δήλωσε ότι «δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένους υδρογονάνθρακες δραστηριότητες εξερεύνησης και εξόρυξης στη δική της υφαλοκρηπίδα».

Ο Χουλουσί Ακάρ έχει, λοιπόν, κάθε «λόγο» να φοβάται και να κάνει αυθαίρετα νύξη για «εχθρική στάση» της Ελλάδα στην «Νοτιοανατολική Μεσόγειο», την οποία φρόντισε να «παραχώσει» στις δηλώσεις του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments