Διεθνή

Για το νέο αντιπολιτευτικό τοπίο στην Τουρκία

Για το νέο αντιπολιτευτικό τοπίο στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/ethnos.gr

Οριστική πρέπει να θεωρείται πια η αποχώρηση του Καλού Κόμματος και της προέδρου του Μεράλ Ακσενέρ από το αντιπολιτευτικό τραπέζι των «έξι» κομμάτων.

Οριστική πρέπει να θεωρείται πια η αποχώρηση του Καλού Κόμματος και της προέδρου του Μεράλ Ακσενέρ από το αντιπολιτευτικό τραπέζι των «έξι» κομμάτων.

Με την απόφασή της να μην υποστηρίξει την υποψηφιότητα του προέδρου του κεντροαριστερού CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου,  η Μ. Ακσενέρ εμφανίζεται έτοιμη να επαναλάβει την επιλογή της αυτόνομης καθόδου στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές. Στην αναμέτρηση του 2018, το Καλό Κόμμα είχε επίσης συμμετάσχει αυτόνομα στην εκλογές και η επιλογή εκείνη είχε αποφέρει 7,2% και την τέταρτη θέση στις προτιμήσεις των Τούρκων ψηφοφόρων.

Η ανεξαρτητοποίηση της Ακσενέρ από την αντιπολιτευτική «εξάδα» αποδυναμώνει αποφασιστικά το πολιτικό σχήμα, αφού το Καλό Κόμμα συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών ποσοστά που κινούνται αρκετά υψηλά, μεταξύ 10% και 15%. Η «Εθνική Συμμαχία», όπως ονομάζεται το κοινό εκλογικό σχήμα της αντιπολίτευσης, χάνει την ταχύτερα ανερχόμενη κομματική του συνιστώσα.

Το «δώρο» στον σημερινό πρόεδρο Ερντογάν και στο κυβερνών ΑΚΡ είναι δεδομένο, για τον σημερινό τουρκικό Τύπο και τους πολιτικούς αναλυτές. Μετά τους πρόσφατους καταστροφικούς και φονικούς σεισμούς, ο Τούρκος πρόεδρος είχε βρεθεί στο επίκεντρο της κοινωνικής δυσαρέσκειας και του συλλογικού θυμού για τις τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε ιδιωτικές περιουσίες. Η απόφαση της Μεράλ Ακσενέρ ενισχύει εκ των πραγμάτων την πολιτική θέση του Ερντογάν, ο οποίος μπορεί να ατενίζει πλέον την επόμενη εκλογική αναμέτρηση με εξασθενημένο τον φόβο για νέες εκλογικές απώλειες.

Για «αρνητικότατο δείγμα ηγετικής γραφής» κάνει λόγο ο Τούρκος πολιτικός ερευνητής και συγγραφέας Μπεκίρ Ακιρτνίρ, αναφερόμενος στην απόφαση της Μ. Ακσενέρ. Η στάση της θα μπορούσε να κοστίσει στο κόμμα της, το Καλό Κόμμα, μία σαφή υποχώρηση των εκλογικών του δυνάμεων, τη στιγμή που η ίδια στάση πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι εξασθενεί την Εθνική Συμμαχία συνολικά.

Από εδώ και πέρα, η προοπτική είναι η λεγόμενη «αυτοδιοικητική». Η Ακσενέρ είναι μια σημαντική φωνή της δεξιάς στην γειτονική χώρα, αλλά δεν μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις επιτυχίας την τουρκική προεδρία. Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και ο δήμαρχος Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς αναμένεται να τοποθετηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, περιμένοντας την αποκρυστάλλωση του εσωκομματικού πεδίου στην αντιπολίτευση. Και οι δύο δεν κουβαλούν το βάρος παλαιών προσωπικών αντιπαλοτήτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments