Διεθνή

Για τη χθεσινή συνάντηση Μπάιντεν – Φον ντερ Λάιεν

Για τη χθεσινή συνάντηση Μπάιντεν – Φον ντερ Λάιεν

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/aa.com.tr

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και οδήγησε σε συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ε.Ε. για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τις επιδοτήσεις καθαρής ενέργειας για τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο του νέου Νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού.

Φον ντερ Λάιεν και Τζο Μπάιντεν διατηρούν άριστες σχέσεις μεταξύ τους, οι οποίες βελτιώθηκαν θεαματικά, μετά την έναρξη του πολέμου.  Ο Νόμος, ωστόσο, για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA: Inflation Reduction Act) έχει προβληματίσει ιδιαίτερα ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες και όργανα της Ε. Ε., γιατί θεωρείται ότι υπονομεύει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού μέσα από την υπέρμετρη ενίσχυση των αμερικανικών επιχειρήσεων.

Στο πεδίο της πράσινης οικονομίας, ο Νόμος Μπάιντεν «εξόργισε τους αξιωματούχους στην Ευρώπη, οι οποίοι «ήταν ενοχλημένοι», σύμφωνα με το Politico, «που οι διατάξεις για το κλίμα, ιδίως σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα, ήταν προστατευτικές και οδηγούσαν σε μειονεκτική θέση τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες».

Με τη χθεσινή συνάντησή τους, αυτό που συμφώνησαν ο Αμερικανός πρόεδρος και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η έναρξη διαλόγου που θα οδηγήσει σε συμφωνία για την διευκόλυνση των Ευρωπαίων να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις που θέτει ο νόμος Μπάιντεν αναφορικά με τις  επιδοτήσεις.

Ακόμη, Μπάιντεν και φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού, έτσι ώστε κρίσιμες πρώτες ύλες, προερχόμενες από την ΕΕ, να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments