Nέα της αγοράς

Πετρέλαιο: Citi-Goldman «βλέπουν» το τέλος του πτωτικού σερί και τις τιμές στα 100 δολάρια

Πετρέλαιο: Citi-Goldman «βλέπουν» το τέλος του πτωτικού σερί και τις τιμές στα 100 δολάρια

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το τέλος του πτωτικού σερί στις τιμές του πετρελαίου προβλέπει για το άμεσο μέλλον ο Ed Morse, επικεφαλής αναλυτής της Citigroup για τα εμπορεύματα.

Παράλληλα ο «μαύρος χρυσός» θα ξαναπάρει την ανιούσα και θα βρεθεί εκ νέου πέριξ των 100 δολαρίων ως τα τέλη του 2023.

Παρά το αρνητικό σερί των τελευταίων τριών εβδομάδων -το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο πτωτικό σερί στους πρώτους πέντε μήνες του έτους-, ο Morse εκτιμά πως «τα σημάδια που υποδηλώνουν πως οι τιμές έπιασαν πάτο, πυκνώνουν αρκετά τις τελευταίες ημέρες».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Citi, οι αγορές ακόμα βιώνουν τις επιπτώσεις της απόφασης του OPEC+ για γενναίες περικοπές στην παραγωγή, ωστόσο προβλέπει πως η παγκόσμια ζήτηση θα ενισχυθεί σημαντικά το προσεχές χρονικό διάστημα.

«Τα αποθέματα που δημιουργήθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους έχουν αρχίσει και μειώνονται, γεγονός που μας επιτρέπει να υπολογίσουμε ότι η τρέχουσα πτώση έχει φτάσει στο τέλος της», ανέφερε στο CNBC ο Morse, δηλώνοντας πιο «αισιόδοξος για τα επόμενα τρίμηνα σε σχέση με το πρώτο».

Παρόμοια στάση τηρεί και η Goldman Sachs, η οποία με έκθεσή της ανέφερε πως αναμένει η τιμή του αργού να φτάσει στα 95 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο και στα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Απρίλιο του 2024, καθώς αναμένεται ενίσχυση της ζήτησης και μείωση των αποθεμάτων.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent έχει υποχωρήσει 8% από τις αρχές του έτους, ενώ το αμερικανικό WTI έχει χάσει 11%.

Ωστόσο, την Δευτέρα οι τιμές του αργού ενισχύονται σημαντικά, με το West Texas Intermediate παραδόσεως Ιουνίου να ενισχύεται κατά 2,3% στα 72,98 δολάρια/βαρέλι, όπως και το brent που κερδίζει 1,95% στα 76,76 δολάρια/βαρέλι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments