Οικονομία

Morgan Stanley: Μην εφησυχάζετε με τον πληθωρισμό- Χρειάζεται μόνο μια Μπιγιονσέ για την αύξηση των τιμών

Morgan Stanley: Μην εφησυχάζετε με τον πληθωρισμό- Χρειάζεται μόνο μια Μπιγιονσέ για την αύξηση των τιμών

Πηγή Φωτογραφίας: Andrew White

Όταν όμως ένα μήνα μετά ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη συναυλία συνέβαλε στην αύξηση περίπου 0,2 ποσοστιαίων μονάδων στον δείκτη τιμών καταναλωτή της χώρας. 

Όταν όμως ένα μήνα μετά ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη συναυλία συνέβαλε στην αύξηση περίπου 0,2 ποσοστιαίων μονάδων στον δείκτη τιμών καταναλωτή της χώρας.  Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία πυροδότησαν την άνοδο, προσθέτοντας 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό. Αντίστοιχα, οι μετρήσεις για τον κλάδο αναψυχής και πολιτισμού συνεισέφεραν 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

«Η Μπιγιονσέ είναι υπεύθυνη για τον περαιτέρω ανοδικό αιφνιδιασμό αυτόν τον μήνα», όπως το έθεσε ο Μίχαελ Γκραν, οικονομολόγος στην Danske Bank. Ο ίδιος κάνει λόγο για «παρεμβολή» της τραγουδίστριας, η οποία μπορεί να είναι μικρή αλλά ήρθε σε μια μια φάση που η χώρα κατέγραφε ήδη υψηλό πληθωρισμό σε μηνιαία βάση.  Έτσι ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν σημαντική πτώση του πληθωρισμού για τον μήνα Μάιο, περίπου στο 9,2%, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 9,7%.

Η «παρεμβολή» της  Μπιγιονσέ στη Σουηδία δεν πέρασε απαρατήρη από τους οικονομολόγους, με την Morgan Stanley να καλεί τους επενδυτές να παραμείνουν επιφυλακτικοί καθώς το παράδειγμα της Στοκχόλμης αποδεικνύει ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα μπορούσε ξαφνικά να εκτοξευθεί εκ νέου.

Ειδικότερα, ο παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Σεθ Κάρπεντερ δήλωσε, σε σημείωμα προς τους πελάτες την Κυριακή, ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ξανά αιφνιδιαστιακά αργότερα φέτος, επειδή μέχρι προσφάτως ο κορωνοϊός περιόριζε ακόμα τη ζήτηση σε ορισμένους τομείς.

Η Σουηδία «καταδεικνύει πόση υπολειπόμενη και συγκρατημένη ζήτηση λόγω του Covid μπορεί να υπάρξει, ειδικά στις υπηρεσίες, και πώς αυτό μπορεί να εμφανιστεί εκεί που δεν το περιμένεις», ανέφερε ο Κάρπεντερ, υπογραμμίζοντας πως η περίπτωση της Μπιγιονσέ χρησιμεύει ως έγκαιρη υπενθύμιση ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε απροσδόκητα να φουντώσει και πάλι οδηγώντας σε νέες επιθετικές αυξήσεις από τις κεντρικές τράπεζες. «Το εφέ της Μπιγιονσέ μας δείχνει ότι δεν πρέπει να υπάρχεις πολύς εφησυχασμός».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments