Διεθνή

Ιράν: Σήμερα η κηδεία του Ραϊσί – Συνεδρίασε ο αντιισραηλινός ”άξονας της αντίστασης”

Ιράν: Σήμερα η κηδεία του Ραϊσί – Συνεδρίασε ο αντιισραηλινός ”άξονας της αντίστασης”

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ο Ραϊσί θα ταφεί στο μαυσωλείο του Ιμάμη Ρεζά με τον χρυσό τρούλο, που είναι ο πιο ιερός τόπος του Ισλάμ στη χώρα

Ο Ραϊσί θα ταφεί στο μαυσωλείο του Ιμάμη Ρεζά με τον χρυσό τρούλο, που είναι ο πιο ιερός τόπος του Ισλάμ στη χώρα

Σήμερα θα γίνει η ταφή του εκλιπόντος προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, τέσσερις μέρες μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου που επέβαινε ο ίδιος, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και άλλοι έξι άνθρωποι.

Ο 63χρονος θεωρούταν ότι ήταν φαβορί στη διαδοχή του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεϊ, που είναι 85 ετών και η ταφή του θα γίνει στο μαυσωλείο του Ιμάμη Ρεζά, με τον χρυσό τρούλο, που θεωρείται ο πιο ιερός τόπος του Ισλάμ στο Ιράν και τιμάται από τους σιίτες μουσουλμάνους ως το κοιμητήριο, που αναπαύεται ο ιμάμης του 9ου αιώνα αλί αλ-Ρεζά.

Μετά το θάνατο του Ραϊσί, ο Μοχαμάντ Μοχμπέρ, ο οποίος ήταν πρώτος αντιπρόεδρος, έχει αναλάβει καθήκοντα προσωρινού προέδρου μέχρι τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου.

Νεκρική πομπή με χιλιάδες ανθρώπους

Το φέρετρο του Ραϊσί μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Μασχάντ, γενέτειρα του Ραϊσί, στο βορειοανατολικό Ιράν. Την ώρα που το αεροπλάνο με το φέρετρο προσγειωνόταν στην Μασχάντ, τιμητική φρουρά στεκόταν προσοχή, ενώ λίγο νωρίτερα, στην ανατολική πόλη Μπιρζάντ, μια νεκρική πομπή πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν βγει στους δρόμους για να του αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής.

Τελετή στη μνήμη του υπουργού Εξωτερικών

Επιπλέον, θέλοντας να τιμήσουν τη μνήμη του Αμιραμπντολαχιάν, πραγματοποιήθηκε τελετή στο υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη, όπου ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών Αλί Μπαγερί Κανί τον περιέγραψε ως ένα μάρτυρα ο οποίος «εγγυόταν την επαναστατική φύση του υπουργείου Εξωτερικών».

Ο Αμιραμπντολαχιάν θα ταφεί νότια της Τεχεράνης στο μαυσωλείο του Σάχη Αμπντολαζίμ, όπου ενταφιάζονται εξέχοντες ιρανοί πολιτικοί και καλλιτέχνες.

Συνεδρίαση του «άξονα της αντίστασης»

Την ίδια ώρα, στο περιθώριο της κηδείας του Ραϊσί, οι ηγέτες του αντιισραηλινού λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» συζήτησαν για τον πόλεμο στη Γάζα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Ο «άξονας της αντίστασης» συνασπίζει τους συμμάχους του Ιράν στον αγώνα κατά του Ισραήλ, κυρίως το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, η λιβανική Χεζμπολάχ, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης και ιρακινές σιιτικές οργανώσεις. Οι αρχηγοί αυτών των κινημάτων αφού παρευρέθηκαν στις τελετές που οργανώθηκαν χθες στην Τεχεράνη ως φόρο τιμής στον Ραϊσί, συνεδρίασαν και όπως μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός Irib, «Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, συζητήθηκαν η πολιτική, κοινωνική και στρατιωτική κατάσταση στη Γάζα (…) και ο ρόλος του άξονα της αντίστασης». Σύμφωνα με τον Irib: «Η συνέχιση του τζιχάντ και της μάχης μέχρι την πλήρη νίκη της παλαιστινιακής αντίστασης στη Γάζα, με τη συμμετοχή οργανώσεων του άξονα της αντίστασης, υπογραμμίσθηκε» από τους συμμετέχοντες.

Στην εν λόγω συνάντηση εκ μέρους του Ιράν ήταν παρόντες ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καθώς και ο στρατηγός Εσμαΐλ Καανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς, του κλάδου εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών. Επιπλέον, συμμετείχαν ο εκπρόσωπος των Χούθι Μοχάμεντ Αμπντούλ Σαλάμ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, καθώς επίσης και εκπρόσωποι της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και ιρακινών οργανώσεων συμμετείχαν επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments