Αυτοδιοίκηση

Κρήτη Ηράκλεια Πρωτοβουλία: Ανακοίνωση για το πάρκο Γεωργιάδη

Κρήτη Ηράκλεια Πρωτοβουλία: Ανακοίνωση για το πάρκο Γεωργιάδη
Κρήτη Ηράκλεια Πρωτοβουλία: Τι αναφέρουν για το πάρκο.

Κρήτη Ηράκλεια Πρωτοβουλία:  Θέση στο θέμα του πάρκου Γεωργιάδη πήρε για μία ακόμα φορά η παράταξη της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας.

Σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρονται τα εξής:

Εδώ και πολλούς μήνες η Ηράκλεια Πρωτοβουλία συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση για τη διαχειριστική μελέτη του πάρκου Γεωργιάδη, είχε καταθέσει αρκετές προτάσεις για τη σχεδιαζόμενη ανάπλασή του.

Σε σχετική συζήτηση που είχαμε με τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Λαμπρινό, μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι δεν θα κοπούν δένδρα και το πάρκο θα διατηρήσει τον σημερινό του χαρακτήρα ως αστικό πάρκο δασικού τύπου, όπως προτείνει και η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή.

Η μελέτη που κατατέθηκε στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις, αφού εγκρίθηκε προηγουμένως και από τη Δασική Υπηρεσία.

Παρά τη δημόσια διαβεβαίωση του κ. Δημάρχου για όλα τα παραπάνω, ορισμένοι συμπολίτες μας δεν πείστηκαν για τις καλές προθέσεις της δημοτικής αρχής, αυτό όμως δεν δικαιολογεί τον βίαιο τρόπο αντίδρασης.

Κάνουμε έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους η αντιπαράθεση να συνεχιστεί με ειρηνικά μέσα και η αναγκαία ανάπλαση του πάρκου να προχωρήσει.

Σε κάθε περίπτωση επανερχόμαστε στην πρότασή μας να συσταθεί Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου με εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (Δασική Υπηρεσία, ΓΕΩΤΕΕ, ΤΕΕ) και πολιτών–χρηστών του πάρκου, στην οποία να συμμετέχουν και οι δημότες που διατηρούν επιφυλάξεις για τη σωστή διαμόρφωσή του.

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία έχει καταθέσει στην παρούσα δημοτική αρχή πρόταση του μέλους της, κ. Μανόλη Βασιλάκη, ο οποίος το 2014 είχε προτείνει να αποκτήσει ο Δήμος Ηρακλείου την έκταση απέναντι από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Κοντά στον προμαχώνα Βιτούρι και τον λόφο της Βίγλας, που έχει προσόψεις επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας και της οδού Πεδιάδος και να τη διαμορφώσει ως χώρο πρασίνου.

Το ανατολικό τμήμα, εμβαδού περίπου 1200 τ.μ., ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και το δυτικό, εμβαδού περίπου 3000 τ.μ., σε ιδιώτες και λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης. Στο δεύτερο τμήμα περιλαμβάνεται και το Ηρώον.

Από το σχέδιο πόλεως του 1936 ο χώρος αυτός είχε χαρακτηρισθεί ως χώρος πρασίνου. Το σχέδιο τροποποιήθηκε το έτος 1970 με Β.Δ. (ΦΕΚ 66Δ / 02.04.1970) για τον καθορισμό χώρου προς ανέγερση Διοικητηρίου. Από τη μελέτη προστασίας και ανάδειξης της Παλιάς Πόλης της ομάδας Πανταζή προτείνεται ως κοινόχρηστος χώρος με κόκκινη οικοδομική γραμμή γύρω από το κτήριο του Ηρώου, ένα κτήριο με μεγάλη ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, με στόχο τη διατήρησή του.

Η παραπάνω μελέτη έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του με αρ. 34/2009, όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, ώστε αυτή να αποτελέσει το νέο σχέδιο πόλεως.

Η εφαρμογή, έστω στο οικοδομικό τετράγωνο αυτό, της μελέτης προστασίας και ανάδειξης της Παλιάς Πόλης θα έχει δυο σημαντικά πλεονεκτήματα:

1) Το πράσινο του Πάρκου Γεωργιάδη θα αυξηθεί κατά 4,2 στρέμματα, θα συνδέεται με το πράσινο του λόφου της Βίγλας και θα φτάνει μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας.

2) Θα εξασφαλίσει τη διάσωση και ανάδειξη και του κτηρίου του Ηρώου. Σ’ αυτό το τμήμα η φύτευση θα πρέπει να είναι χαμηλή, για να αναδειχθεί το Ηρώον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments