Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για έκτακτο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Νίκος Δένδιας: Στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για έκτακτο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Νίκος Δένδιας: Στις Βρυξέλλες θα μεταβεί αύριο ο υπουργός εξωτερικών προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ιράκ και τη Λιβύη.

Νίκος Δένδιας: Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα ταξιδέψει αύριο, Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Συμβούλιο αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Ιράκ και τη Λιβύη. Η συζήτηση περί Λιβύης θα διεξαχθεί παρουσία του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε.

Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί διμερώς με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και με τον Γασάν Σαλάμε.

Νωρίτερα, το υπουργείο με ανακοίνωσή του εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ. «Είναι άμεση η ανάγκη για αποκλιμάκωση, στη βάση του διαλόγου και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια ώρα την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή ζητά και η Τουρκία. 

«Η Τουρκία δεν επιθυμεί το Ιράκ να μετατραπεί σε ζώνη όπου παρεμβαίνουν ξένες στρατιωτικές δυνάμεις», τόνισε με νόημα σε κοινή συνέντευξή του με τον Ιρακινό ομόλογό του, στη Βαγδάτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε μια περίοδο που η πρωτεύουσα του Ιράκ πλήττεται από επιθέσεις, οι οποίες προέρχονται από την Τεχεράνη και στόχο έχουν αμερικανικές θέσεις, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Μοχάμεντ Αλί Αλ Χακίμ. Σε αυτή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι το Ιράκ θα έχει την τουρκική στήριξη.

Ο Μοχάμεντ Αλί Αλ Χακίμ, από την πλευρά του, επισήμανε ότι στόχος των συνομιλιών ήταν να γίνει σαφής η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράκ. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε, ακόμη, το θέμα της τρομοκρατίας, με τους φόβους αναζωπύρωσής της μετά τη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ να είναι ορατοί. Υπενθυμίζεται, πως νέες σειρήνες ήχησαν το βράδυ της Τετάρτης στο Ιράκ λίγες ώρες αφότου η Τεχεράνη εκτόξευε 22 πυραύλους σε ιρακινές βάσεις που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments