Οικονομία

Morgan Stanley: Προβλέπει 7,9% ανάπτυξη το 2021 για την Ελλάδα

Morgan Stanley: Προβλέπει 7,9% ανάπτυξη το 2021 για την Ελλάδα
Morgan Stanley: Πολύ ψηλά βάζει η Morgan Stanley τον πήχη για την Ελλάδα κάνοντας πρόβλεψη για 7.9% ανάπτυξη το 2021.

Πολύ ψηλά βάζει η Morgan Stanley τον πήχη για την Ελλάδα κάνοντας πρόβλεψη για 7.9% ανάπτυξη το 2021. Η ελληνική οικονομία θα πάρει ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρει η Morgan Stanley, προβλέποντας ισχυρή ανάπτυξη για το 2021.

Τι αναφέρει ο Οίκος

Όπως αναφέρει ο οίκος, κατά το α’ εξάμηνο του 2021 στην Ελλάδα σημειώθηκε μια έντονη ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος, αλλά και του ανοίγματος της οικονομίας, μια τάση που συνεχίστηκε και ενισχύθηκε περαιτέρω κατά το γ’ τρίμηνο του έτους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ στο 7,9% φέτος, ενώ περιορίζει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,7% για το 2022 και το 2023. Σημαντική αναμένεται να είναι και η συμβολή των επενδύσεων το επόμενο διάστημα, με ώθηση από τα κονδύλια του NGEU.

Περαιτέρω βελτίωση το επόμενο έτος

Ο οίκος θεωρεί ότι αυτή η δυναμική θα βελτιωθεί περαιτέρω το επόμενο έτος, με την άρση των περιορισμών για τα ταξίδια εκτός Ευρώπης. Για τον τομέα της μεταποίησης αναμένει ισχυρή ανάκαμψη εντός του έτους,  κάτι που προοιωνίζεται ένα θετικό σήμα για υψηλότερες επενδύσεις και κατανάλωση μεσοπρόθεσμα.

Παρά το γεγονός της ισχυρής ανάπτυξης και το βελτιωμένο ισοζύγιο, το ελληνικό χρέος αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο το 2022, λόγω των υψηλών δαπανών για τόκους, με την ουσιαστική μείωσή του να αναμένεται το 2023, οπότε και θα υποχωρήσει ελαφρώς χαμηλότερα από το όριο του 200%.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη 7,1 % για την ελληνική οικονομία

Ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για το 2021 όσο και για το 2022. Πιο συγκεκριμένα, ισχυρή ανάπτυξη 7,1% το 2021 και 5,2% το 2022, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα στις φθινοπωρινές οικονομικές της προβλέψεις, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2021, σε σύγκριση με αυτές του Ιουλίου (4,3%) και ελαφρώς προς τα κάτω για το 2022 (6%).

Το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η ελληνική οικονομία ανέκαμψε σημαντικά κατά 3,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το πραγματικό ΑΕΠ έφτασε στα προπανδημικά επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η ανάκαμψη οφείλεται στην εγχώρια ζήτηση, ιδίως στις επενδύσεις, και στη συσσώρευση αποθεμάτων, ενώ η συνεχιζόμενη δημοσιονομική τόνωση διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη στήριξη της οικονομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments