Οικονομία

Προϋπολογισμός 2022: Κατατίθεται στη Βουλή με ρεκόρ ανάπτυξης – Ποιες οι παροχές και οι δαπάνες

Προϋπολογισμός 2022: Κατατίθεται στη Βουλή με ρεκόρ ανάπτυξης – Ποιες οι παροχές και οι δαπάνες
Προϋπολογισμός 2022: Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός 2022 στη Βουλή όπου αναμένεται να κλείσει φέτος με ρεκόρ ανάπτυξης 50ετίας.

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός 2022 στη Βουλή όπου αναμένεται να κλείσει φέτος με ρεκόρ ανάπτυξης 50ετίας. Παρά την ενεργειακή και υγειονομική κρίση ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να έχει εκπλήξεις.

«Η οικονομία έχει μία δυναμική και ακολουθεί τη δυναμική των κρίσεων. Θα παρακολουθούμε την κρίση και θα έχουμε τα αντανακλαστικά για να αντιδράσουμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ποιες οι προβλέψεις για το ΑΕΠ

Φέτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί στα επίπεδα του 7% (από 6,1% που προέβλεπε το προσχέδιο) και το 2022 θα καταγραφεί ρυθμός ανάπτυξης στα επίπεδα του 4,5%. Σημαντική στήριξη στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δίνει η σημαντική ώθηση των επενδύσεων αλλά και των εξαγωγών.

Πρόωρη αποπληρωμή του χρέους στην ατζέντα

Ο κ. Σταϊκούρας έχει δηλώσει ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή χρέους, συνολικού ύψους 7,2 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά τόσο την πρόωρη εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 1,6 δισ. ευρώ όσο και τις δόσεις που αναλογούν για τα έτη 2022-2023 από το δάνειο του πρώτου μνημονίου. Οι συγκεκριμένες κινήσεις αναμένεται να συμβάλουν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του ποσοστού του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανάλογα με το αν η πληρωμή γίνει φέτος ή στις αρχές του 2022.

Τι έχει ήδη πραγματοποιηθεί για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

  • Μείωση του ποσοστού επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης
  • Επέκταση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022.
  • Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022.
  • Επέκταση της αναστολής πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022.
  • Επέκταση του προγράμματος 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 νέες θέσεις μέχρι εξαντλήσεώς τους.
  • Συνέχιση του προγράμματος “Γέφυρα”

Πότε θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα: «Δεν θα έχουμε αποκαλυπτήρια με τον προϋπολογισμό, θα έχετε μια εικόνα ενός ΕΝΦΙΑ ο οποίος δεν θα είναι αυξημένος το 2022, τουναντίον επιδιώκουμε να υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για μια λελογισμένη μείωση, όχι με την έννοια του ποσοστού μεσοσταθμικά 8% οριζόντια, γιατί είμαστε στη φάση που έχουν ενσωματωθεί οι αντικειμενικές αξίες και πρέπει να δούμε πώς θα προσαρμοστούν οι συντελεστές στα περισσότερα νοικοκυριά. Αυτό που έχουμε πει στη ΔΕΘ φέτος και ισχύει, είναι ότι στόχος είναι το 2022 τα περισσότερα νοικοκυριά να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτά που πλήρωναν την τελευταία διετία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments