Διεθνή

Μπάιντεν: “Στρατηγικά” η επαναξιολόγηση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία

Μπάιντεν: “Στρατηγικά” η επαναξιολόγηση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Μια ημέρα αφότου οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα περικοπές στην παραγωγή, παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε για «συνέπειες» στη Σαουδική Αραβία επειδή συμπαρατάχθηκε με τη Ρωσία για την υποστήριξη των περικοπών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ενεργήσει «μεθοδικά» αποφασίζοντας πώς θα απαντήσει στη Σαουδική Αραβία σχετικά με τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, αλλά οι επιλογές περιλαμβάνουν αλλαγές στη βοήθεια για την ασφάλεια των ΗΠΑ, δήλωσε την Κυριακή ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν, μιλώντας στο CNN, είπε ότι δεν επίκεινται άμεσα αλλαγές στη σχέση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, καθώς ο Μπάιντεν την επαναξιολογεί.

“Και έτσι ο πρόεδρος δεν πρόκειται να ενεργήσει απότομα. Θα ενεργήσει μεθοδικά, στρατηγικά και θα αφιερώσει το χρόνο του για να διαβουλευτεί με μέλη και των δύο κομμάτων και επίσης να έχει την ευκαιρία στο Κογκρέσο να επιστρέψει ώστε να μπορεί να καθίσει μαζί τους προσωπικά και να δουλέψει τις επιλογές του», είπε ο Σάλιβαν.

Μια ημέρα αφότου οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα περικοπές στην παραγωγή, παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε για «συνέπειες» στη Σαουδική Αραβία επειδή συμπαρατάχθηκε με τη Ρωσία για την υποστήριξη των περικοπών. Η κίνηση του ΟΠΕΚ+ υπονομεύει τα σχέδια των δυτικών χωρών να επιβάλουν ανώτατο όριο στην τιμή των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ,  που προεδρεύει της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ζήτησε να σταματήσουν οι περισσότερες πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία μετά την κίνηση του ΟΠΕΚ+.

Οι επιλογές του Μπάιντεν “περιλαμβάνουν αλλαγές στην προσέγγισή μας για τη βοήθεια ασφαλείας προς τη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν πρόκειται να προλάβω τον πρόεδρο. Αυτό που θα πω είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα επικείμενο”, είπε ο Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι υπάρχει χρόνος για τον Μπάιντεν να διαβουλευθεί με το Κογκρέσο.

Ο Σάλιβαν είπε ότι ο Μπάιντεν δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 τον Νοέμβριο στην Ινδονησία.

Ερωτηθείς εάν ο Μπάιντεν θα θεωρούσε τη χρήση ενός μικρού τακτικού πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία ή την έκρηξη ενός στη Μαύρη Θάλασσα λιγότερο σοβαρή από μια μεγαλύτερη βόμβα, ο Σάλιβαν είπε ότι ήταν «επικίνδυνο» να γίνουν τέτοιες διακρίσεις και ο πρόεδρος δεν θα το έκανε.

Είπε ότι εναπόκειται στους συμμάχους του ΝΑΤΟ και σε άλλες υπεύθυνες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, να «στείλουν ένα πολύ σαφές και αποφασιστικό μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν πρέπει να σκεφτούν τη χρήση πυρηνικών όπλων σε αυτή τη σύγκρουση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments