Διεθνή

Ιρανική διασπορά: Το 2023 χρονιά νίκης του κινήματος

Ιρανική διασπορά: Το 2023 χρονιά νίκης του κινήματος

Πηγή Φωτογραφίας: MACDOUGALL / AFP

Οξύνεται και πάλι η ένταση στο Ιράν και στο εξωτερικό της χώρας, μετά από την πρωτοχρονιάτικη «εκεχειρία».

Οξύνεται και πάλι η ένταση στο Ιράν και στο εξωτερικό της χώρας, μετά από την πρωτοχρονιάτικη «εκεχειρία». Το καθεστώς επαναφέρει το μήνυμα sms στα αυτοκίνητα για να ελέγχεται καλύτερα η ενδυμασία των γυναικών, με έμφαση στο περιλάλητο «χιτζάμπ», και με προσωπικότητες της ιρανικής διασποράς να κάνουν λόγο για επερχόμενη νίκη του κινήματος εντός του 2023.

Με βάση όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Fars, η αστυνομία αποστέλλει στους επιβαίνοντες στα οχήματα ειδικό μήνυμα για την χρήση της μαντίλας. Το μήνυμα της αστυνομίας αναφέρει ότι «παρατηρήθηκε ότι μέσα στο όχημά σας δεν φορούσατε χιτζάμπ. Είναι απαραίτητο να σέβεστε τους κανόνες της κοινωνίας και να φροντίσετε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο».

Σημειώνεται ότι, μετά την κινητοποίηση που ακολούθησε τον θάνατο του 22χρονης Αμινί, η αστυνομία ηθικής, που είχε συλλάβει τη νεαρή τον Σεπτέμβριο, σταμάτησε να συλλαμβάνει γυναίκες που περπατούσαν χωρίς μαντήλα στους δρόμους και να τις οδηγούν στο αστυνομικό τμήμα.

Λίγο πιο πριν, οι Ιρανοί εξόριστοι αντιφρονούντες εκτιμούν ότι το 2023 θα είναι το έτος της «νίκης» των διαδηλωτών.

«Με την οργάνωση και την επίδειξη αλληλεγγύης, το 2023 θα είναι η χρονιά της νίκης για το ιρανικό έθνος. Η χρονιά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης στο Ιράν», δήλωσαν αντιφρονούντες, προσωπικότητες στους τομείς του πολιτισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του αθλητικού κόσμου, οι οποίοι συμπλήρωσαν ότι «το 2022 ήταν ένα έτος ένδοξης αλληλεγγύης για τους Ιρανούς κάθε πίστης, γλώσσας ή πολιτικού προσανατολισμού».

Αυτό το μήνυμα, που δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα. Καταγράφεται ως επιθυμία να επιδείξουν μια ενότητα, που έλειπε εδώ και καιρό στην ιρανική διασπορά, η οποία είναι διασπασμένη σε πολλές πολιτικές φατρίες μετά την πτώση του Σάχη το 1979.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments