Οικονομία

Ποδαρικό με δέσμη μέτρων σε 4 τομείς και «μέτρα σε αναμονή» 1 δισ. για νέες ενισχύσεις

Ποδαρικό με δέσμη μέτρων σε 4 τομείς και «μέτρα σε αναμονή» 1 δισ. για νέες ενισχύσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τι φέρνει το 2023

Νέα δέσμη μέτρων και ενισχύσεων φέρνει το 2023. Εκτός από την αύξηση που θα δουν τέλος Ιανουαρίου του 2023, μαζί με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου, 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους αύξηση 7,75% μετά από 12 χρόνια όπου οι αποδοχές τους είχαν μείνει στον πάγο. Ο πρωθυπουργός παράλληλα γνωστοποίησε μέσω του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος του ότι θα υπάρξει και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1 Απριλίου 2023 κάτι το οποίο θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και μια σειρά από επιδόματα. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η αύξηση αυτή δεν πρόκειται να επηρεαστεί από το χρόνο των εκλογών αλλά ούτε αποτελεί ένα προεκλογικό μέτρο. Ο χρόνος επιλογής αφορά καθαρά την έναρξη της τουριστικής σεζόν.

Οι γιατροί του ΕΣΥ θα δουν αυξήσεις στις απολαβές τους και αυτοί με την ψήφιση και των πρόσφατων αλλαγών. Η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και οι μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (δημοσιονομικό κόστος 103 εκατ. ευρώ για το 2023) είναι δύο από τους τομείς που θα στηριχθούν το 2023.

Στα μέτρα του 2023 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους και η μονιμοποίηση των μειωμένων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατομμυρίων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, οι μειωμένοι συντελεστές σε καφέ, εστίαση, μεταφορές έως το τέλος Ιουνίου 2023 αλλά και η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα έως και το 2024.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση πως θα παρέμβει όπου χρειαστεί με νέες ενισχύσεις και παρεμβάσεις και ειδικά στα ενεργειακά ενώ ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού ενώ είναι σε αναμονή και το market pass που θα εκκινήσει το Φεβρουάριο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Στο κομμάτι της φορολογίας και της ασφάλισης θα υπάρξουν αλλαγές το 2023. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις φορολογικού και ασφαλιστικού χαρακτήρα για το 2023 αφορούν:

  • στη μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα από το 2023, με σκοπό την αύξηση του πραγματικού εισοδήματός τους (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 1,24 δισ. ευρώ),
  • στη διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 871 εκατ. ευρώ),
  • στη συνέχιση και εντός του 2023 της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο (δημοσιονομικό κόστος 246 εκατ. ευρώ) και
  • στην αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024 (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ).

Στο κομμάτι της ενέργειας θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση με κίνητρα τόσο για εξοικονόμηση καθώς και στους νέους για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης για τους νέους εισάγεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» (με δημοσιονομικό κόστος 350 εκατ. ευρώ για το 2023), με τα οποία παρέχονται επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών, καθώς και πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments