Διεθνή

Η απορία Μπλίνκεν για τυχόν «υβριδικές» σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας

Η απορία Μπλίνκεν για τυχόν «υβριδικές» σχέσεις Άγκυρας – Μόσχας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

«Η Τουρκία δεν εξάγει προϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου,

Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που έθεσε ο Άντονι Μπλίνκεν στην τουρκική πολιτική ηγεσία κατά την διάρκεια του σημερινού ταξιδιού του στην Άγκυρα, ήταν εάν η Τουρκία αποστέλλει μικροτσίπ, χημικά «και άλλα είδη», όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η Τουρκία απαντά αρνητικά στην αμερικανική «υβριδική» απορία.

«Η Τουρκία δεν εξάγει προϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα για εξαγωγές χημικών, μικροτσίπ και άλλων ειδών και μετά το σχετικό ερώτημα του Α. Μπλίνκεν. «Δεν είναι αλήθεια ότι έχουμε εξάγει στη Ρωσία προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αμυντική βιομηχανία», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και συμπλήρωσε:  «Ζητήσαμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να ειδοποιήσουν (εάν υπάρχουν παραβιάσεις σε αυτό το θέμα».

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου  πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την παραβίαση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων εντός ή μέσω της Τουρκίας και η Άγκυρα λαμβάνει μέτρα για να το αποτρέψει.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για ενδεχόμενη πώληση υβριδικών όπλων από την Τουρκία στη Ρωσία δεν είναι σημερινό, αλλά χρονολογείται από παλιά.,

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είχε επισκεφθεί αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης και στελέχη του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ζητήσει αρτιότερη συνεργασία για την διακοπή της ροής αγαθών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις αμυντικές βιομηχανίες της Μόσχας.

Από  την πλευρά της, η Τουρκία αναγνωρίζει την σοβαρότητα των χημικών όπλων σε έναν κατεξοχήν υβριδικό πόλεμο, όπως αυτός που διεξάγεται εναντίον της Ουκρανίας εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία θα ενεργήσει εάν εντοπιστεί παραβίαση, προσθέτοντας ότι η αύξηση του εμπορίου της Τουρκίας με τη Ρωσία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις έντονες εισαγωγές φυσικού αερίου και ενέργειας της Άγκυρας, οι οποίες έχουν τριπλασιαστεί σε κόστος.

Η Τουρκία εξακολουθεί να απέχει από τις δυτικές κυρώσεις και να διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Ρωσία και το καθεστώς Πούτιν. Η απορία του Α. Μπλίνκεν, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, είναι απολύτως δικαιολογημένη, γιατί υπάρχουν αυτές οι άριστες σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας και γιατί η Μόσχα έχει αποδειχθεί «πρωταθλήτρια» στη χρήση υβριδικών όπλων, τα οποία είναι άκρως επικίνδυνα, Η «υβριδική» απορία του Άντονι Μπλίνκεν απηχεί τις ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης για τη χρήση βιολογικών και χημικών όπλων. Πολλά από αυτά απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα, την Σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων, από την οποία δεν εξαιρείται, προφανώς, και η Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments