Διεθνή

Qatargate: Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται – Εμπλοκή συνδικαλιστή

Qatargate: Οι αποκαλύψεις συνεχίζονται – Εμπλοκή συνδικαλιστή

Πηγή Φωτογραφίας: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ο γενικός γραμματέας της διεθνούς συνδικαλιστικής συνομοσπονδία ITUC απολύθηκε από τη θέση του, όπως ανακοίνωσε η ίδια, λόγω των δεσμών του με σκάνδαλο Qatargate.

Ο γενικός γραμματέας της διεθνούς συνδικαλιστικής συνομοσπονδία ITUC απολύθηκε από τη θέση του, όπως ανακοίνωσε η ίδια, λόγω των δεσμών του με σκάνδαλο Qatargate.

Ο Λούκα Βισεντίνι συνελήφθη τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με υποψίες για διαφθορά μεταξύ ευρωβουλευτών που εμπλέκουν το Κατάρ και το Μαρόκο.

Ο 54χρονος Ιταλός – ο οποίος συνελήφθη για δύο ημέρες και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, αλλά παρέμεινε ύποπτος – τέθηκε σε διαθεσιμότητα από το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας τον Δεκέμβριο.

Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε το Σάββατο (11 Μαρτίου) ότι «δεν είχε πλέον την εμπιστοσύνη του Γενικού Συμβουλίου» και ότι θα απομακρυνθεί από τη θέση του.

«Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών προκάλεσαν σημαντική ζημιά στη φήμη της ITUC», δήλωσε ο Ακίκο Γκόνο, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των 338 συνδικάτων σε 168 χώρες και εδάφη σε όλο τον κόσμο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη ITUC από κάθε μορφή αθέμιτης επιρροής, ή ακόμη και από την εμφάνιση τέτοιας επιρροής» σύμφωνα με το Georgi Gotev  και το EURACTIV.com.

Η ITUC δήλωσε επίσης ότι η έκθεση της ειδικής επιτροπής της και των εξωτερικών ελεγκτών της διαπίστωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δωρεές είτε από το Κατάρ είτε από το Μαρόκο επηρεάζουν τις πολιτικές ή τα προγράμματα της ITUC».

Ο Βισεντίνι έχει παραδεχθεί ότι έλαβε 50.000 ευρώ από τη ΜΚΟ του πρώην ευρωβουλευτή και λομπίστα Πιερ Παντζέρι, ο οποίος φέρεται να διηύθυνε το κύκλωμα δωροδοκίας και συνεργαζόμενος με τους εισαγγελείς τον περασμένο μήνα έτυχε ελαφρύτερης ποινής.

Οι Βρυξέλλες έχουν συγκλονιστεί από την τεράστια έρευνα για τις δωροδοκίες, προκαλώντας τεράστιο σοκ στο ευρωκοινοβούλιο και ευρεία διεθνή αντιπαράθεση.

Τόσο το Κατάρ όσο και το Μαρόκο επιμένουν ότι δεν διαδραμάτισαν κανένα ρόλο στο σκάνδαλο, αλλά οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Παντζέρι ομολόγησε τις χρηματικές δωροδοκίες για λογαριασμό τους για να επηρεάσει πολιτικούς των Βρυξελλών.

Ο Βισεντίνι δήλωσε ότι τα μετρητά προορίζονταν για την κάλυψη των εξόδων από την εκστρατεία του για να γίνει γενικός γραμματέας της ITUC.

Η οργάνωση, από την άλλη δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει «έκτακτο παγκόσμιο συνέδριο» για να εκλέξει νέο γραμματέα.

Τον Δεκέμβριο η βελγική αστυνομία κατέσχεσε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά κατά τη διάρκεια επιδρομών γύρω από τις Βρυξέλλες και συνέλαβε έξι υπόπτους, μεταξύ των οποίων ο Παντζέρι και η τότε αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Εύα Καϊλή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments